De maatregelen om het Corona-virus in te dijken worden steeds strenger. Experts en overheid roepen op om, zij die in de mogelijkheid zijn, thuis te werken. Telewerken vraagt echter ook een bepaalde mindset. Zeker als de occasionele thuiswerkdag plaats maakt voor structureel thuiswerken. Waar je anders denkt ‘dat doe ik morgen op kantoor wel’ heb je nu taken die je wel degelijk thuis moet afwerken. Graag zetten we nog even 6 tips op een rij die je helpen van je ‘verplichte’ thuiswerken een succes te maken.

1. Bepaal en hou je aan vastgestelde werkuren

Als je vooraf geen werkschema opmaakt, riskeer je het overzicht over je gepresteerde uren en je werk te verliezen. Hou je dan ook aan dit schema. Laat je niet verleiden om je werk te onderbreken voor privé activiteiten. Zo vermijd je ook dat je ‘s avond nog mail moet checken en zo het gevoel krijgt dat je werkdag nooit is afgelopen.

2. Structureer je dag

Breng een goede structuur in je werkdag. Het voordeel van thuiswerken is dat je echt gefocust aan de slag kunt gaan. Plan de taken die de meeste concentratie vereisen op je meest productieve uren. Maak een lijstje van je opdrachten en zet de meest dringende bovenaan. Als het kan, sluit dan ook de deur van je thuiskantoor.

3. Kleed je aan, al is het enkel voor goudvis

Zelfs al kan het en is het verleidelijk, de hele dag in je pyjama rondlopen is niet productief. De manier waarop je gekleed bent, beïnvloedt je onbewust. Doe zoals je iedere werkdag doet. Neem tijd om te ontbijten, poets je tanden en trek iets aan waarmee je ook naar de supermarkt zou kunnen gaan. Zo maak je een frisse start van de dag en dat boost je zelfvertrouwen.

4. Zorg voor een vaste werkplek

Consistentie is een heel belangrijk aspect om goed te kunnen thuiswerken. Dat geldt ook voor de plek waar je dan zit. Dit kan een extra ruimte in de woning zijn. Maar even goed werk je in de woonkamer of de keuken en is de eetkamer je bureau. Maak er een plek van waar je graag gaat zitten om te werken. Omring je bijvoorbeeld met dingen die je kunnen inspireren. Je werk zal er wel bij varen!

5. Neem af en toe een pauze

Voorzie tijd in je schema voor een geregelde pauze. Strek je benen, loop even rond in het huis, de tuin of ga de straat op. Neem ook genoeg tijd voor de lunch.

6. Vermijd afleidingen

Er is altijd wel iets te doen in huis. Een klusje, boodschappen of de afwas. Laat je niet afleiden om snel tussendoor aan één van deze huishoudelijke taken te beginnen. Laat de was staan tot je terug ‘thuis’ komt. De reistijd van en naar je werk heb je toch al als bonus.