Hoe werk je veilig?

Voorjaar 2020: de kantoordeuren gingen massaal op slot. Kenniswerkers werkten plots maximaal thuis met de toestellen die ze voorhanden hadden. Voorjaar 2021: de kantoordeuren zijn nog steeds gesloten. We stellen vast dat thuiswerkers meer en meer voorzien worden van de beste tools en technologieën – zoals een HP-notebook met Windows 10 Pro – om ook thuis productief te kunnen werken in een volwaardig thuiskantoor. Bijna 1 jaar maximaal thuiswerk: tijd om de balans op te maken.

Maximaal thuiswerk: geen evidentie.

Voor heel wat kenniswerkers was thuiswerk geen vreemde. Want in een niet zo ver verleden werd er al regelmatig thuisgewerkt. Op die thuiswerkdag werden dan bijvoorbeeld focustaken gepland. Bovendien bood zo’n thuiswerkdag wat meer rust in de dagelijkse rush. Want een dagje niet in de file staan, maakte het bijvoorbeeld wel mogelijk om de kinderen naar school te brengen en te gaan halen. Of om stressvrij aan de werkdag te beginnen.

Voltijds thuiswerk is echter iets helemaal anders. Want dag in, dag uit ben je thuis om te werken. In vele gevallen zijn zelfs jouw partner en kinderen thuis. Maximaal thuiswerk: niet voor iedereen een evidentie, zo blijkt. Zeker niet zonder de nodige structuur en aparte werkplek met de juiste tools.

De thuiswerker heeft structuur nodig.

Wat we leerden? Dat structuur nodig is. Want net zoals op een gewone werkdag, hebben we ook op een thuiswerkdag baat bij structuur en een vast ritme. Sta bijvoorbeeld elke (thuis)werkdag op hetzelfde uur op en bouw een soort van routine in. Ontbijt, lees de krant en in plaats van je auto in te springen om naar kantoor te rijden, maak je een deugddoende ochtendwandeling. Wedden dat je met een fris hoofd aan jouw thuiswerkdag begint?

Beweging houdt de hersenen actief.

Wie thuiswerkt, beweegt doorgaans minder. De afstand van je woonkamer naar je werkplek is namelijk eerder beperkt. En misschien ís de woonkamer wel jouw werkplek … Maar er is goed nieuws. Want ook wie thuiswerkt kan meer bewegen. Waarom zou je niet staand of al wandelend – doorheen je huis – videovergaderen met je collega’s? Of wat dacht je van niet enkel ’s ochtends een wandelingetje te maken, maar ook ’s middags tijdens de lunchpauze de benen te strekken en de buitenlucht op te snuiven? Beweging houdt onze hersenen actief. Lees er hier meer over.

Een aparte werkplek met de juiste tools en technologieën is onmisbaar bij thuiswerk.

We haalden het eerder al aan: toen thuiswerk plots de norm werd, moesten veel thuiswerkers zich behelpen met de toestellen die voorhanden waren. Soms een desktop, soms een notebook. Vaak zonder extra scherm noch andere accessoires zoals een headset, docking, toetsenbord en muis. Uit een rondvraag van HP blijkt dat de juiste tools – zoals een HP Elite pc met Windows 10 Pro en geïntegreerde beveiligingsfeatures, een tweede scherm, noisecancelling headset, draadloze muis en toetsenbord – noodzakelijk zijn om goed te kunnen werken. Volgens een Nederlands onderzoek is een apart ingerichte werkplek zelfs bepalend voor de productiviteit van een thuiswerker.

Ook in de toekomst zullen we blijven thuiswerken.

Wat bijna 1 jaar maximaal thuiswerk ons nog leerde? Dat maximaal thuiswerken geen evidentie is, maar dat we ook na de gezondheidscrisis één of meerdere dagen per week van thuis willen werken. Uiteraard in een volledig ingericht thuiskantoor. Op die manier spreken we in de toekomst van een hybride werkomgeving waarin we zowel thuis, op kantoor als onderweg zullen werken. En dat met de juiste tools en technologieën om overal even productief te kunnen zijn. Wil je graag meer lezen over deze hybride werkomgeving van de toekomst? Ontdek hier dan meer.