Het wordt stilaan warmer en je wil uit je (thuiswerk)kot. Ongevraagd werd je een jaar geleden plots gekroond tot voltijdse huismus. Een verademing voor de ene, een beproeving voor de andere. Lonkt het buitenleven nu de temperaturen beetje bij beetje stijgen en de zon steeds meer van zich laat zien? Zou je liever buiten wat tijd doorbrengen in plaats van in je (thuiswerk)kot? We helpen je om afleiding te vermijden en geconcentreerd te blijven; ook tijdens zonnige werkdagen.

Een beetje structuur voor een georganiseerde werkdag

Een werkdag, die vat je niet zomaar aan. Nee, wie productief wil zijn – ook in de thuiswerkomgeving – is gebaat bij structuur. Want wie gestructureerd werkt, hanteert een planning en laat zo geen (of minder) kans op afleiding toe. Ben je bijvoorbeeld een ochtendmens? Plan je focustaken dan in de voormiddag. In de namiddag kan je dan tijd vrijmaken voor andere zaken zoals teamvergaderingen.

Maak gebruik van een to-dolijst

Het einde van je werkdag: je klapt je notebook dicht en klaar. Waarom zou je het niet iets anders doen? Maak voor je afsluit een to-dolijst voor de volgende dag. Zo weet je perfect wat je te wachten staat en heb je een houvast om de volgende dag onmiddellijk aan de slag te gaan, zonder enige afleiding. Benieuwd hoe je een goede to-dolijst opstelt? Lees er hier meer over.

Het is niet omdat je thuiswerkt, dat je steeds op dezelfde werkplek hoeft te zitten. Ja, je kan focustaken het beste afwerken in een aparte ruimte die voorzien is van de juiste tools. Maar evengoed kan je een artikel op je terras lezen in een comfortabele stoel; op je notebook of op papier indien je niet over een notebook beschikt. Ik hoor het je al denken: een scherm en veel licht, dat is geen goede combinatie. Integendeel, de recent vernieuwde HP EliteBooks beschikken over een anti-glare scherm waarmee je ook in zeer lichtrijke omstandigheden probleemloos kan werken. Geen beperking meer om dus doorheen je eigen binnen- en buitenomgeving te reizen en te kiezen voor de beste werkplek per taak. Wedden dat je minder of zelfs helemaal niet afgeleid bent zodra je werkt op de plek die jij koos?

De temperatuur bepaalt je werkuren

Loopt de temperatuur hoog op en is het puffen geblazen? Moeite om je te concentreren bij hoge temperaturen? Begin je werkdag dan extra vroeg en werk tijdens de koele uurtjes. Plan een langere pauze tijdens de warmste uren waarin je je toch niet zo goed kan concentreren.

Schakel stimuli uit

Er wordt om onze aandacht geschreeuwd. Onze smartphones laten dan ook geen enkele kans onbenut om ons te informeren. ‘Pling: iemand uit je vriendenkring plaatste net iets op Facebook’. ‘Pling: interessante video voor jou.’ ‘Pling: breaking news.’ En ga zo maar door … Je zou voor minder afgeleid zijn tijdens je werkdag. Hoe je dit kan vermijden? Schakel de meldingen van bepaalde social media-apps op je smartphone uit. Moeilijk voor jou? Leg dan enkele momenten per dag vast waarop je even de tijd neemt om je sociale media te checken. Zo verklein je de drang om voortdurend met je smartphone bezig te zijn en blijf je geconcentreerd; ook tijdens zonnige werkdagen.