De langverwachte uitrol van 5G, de vijfde en ultrasnelle generatie mobiele netwerken, zal dit jaar mondjesmaat werkelijkheid worden voor de consument. Eerst in de grote steden. Helaas hinkt ons land wat achterop en blijft de uitrol steken op organisatorisch niveau. Dat is jammer want met 5G gaan de deuren van een hele nieuwe wereld open.

Iedere upgrade van het mobiel netwerk zorgde voor nieuwe mogelijkheden. Dankzij 1G in de jaren 80 konden we draadloos met elkaar bellen. De komst van 2G in de jaren 90 maakte het mogelijk sms’jes naar elkaar te sturen. 3G gaf ons de kans om video’s in een lage kwaliteit te bekijken. Ons huidige netwerk laat toe video’s in hoge kwaliteit te streamen en te delen.

Met 5G zetten we niet zomaar een nieuwe stap vooruit maar maken we een gigantische sprong! Het nieuwe netwerk zal ons snelheden brengen die meer dan 600 keer hoger liggen zijn dan 4G. Het brengt ons de mogelijkheid om het steeds groeiende aantal aangesloten apparaten in ons leven online te houden zonder onderbreking en zonder vertraging. Potentiële voordelen variëren van operaties op afstand van meer dan duizenden kilometers tot heel realistische game-ervaringen en films die de kijker laten uitgroeien tot een personage in een scène. Een van de eerste gebieden waar de exponentieel verbeterde snelheden een verschil kunnen maken: meer toegankelijke, geavanceerde en levensechte virtual reality (VR) en augmented reality (AR).

De krachtige technologie heeft ook het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in het werken op afstand en mobiel werken. Onbetrouwbare of trage wifi in hotels en op vliegvelden hoeven geen belemmering meer te zijn om vlot te kunnen werken. Ook werknemers op afstand en zakenreizigers kunnen onbeveiligde openbare wifiverbindingen in restaurants, lounges en cafés laten voor wat ze zijn. Kortom met 5G is mobieler werken meer dan ooit de toekomst!