“Als ge maar gezond zijt!” Vandaag de dag is dit cliché meer waar dan ooit. Lichamelijke en mentale gezondheid staan hoog in ieders agenda. We zijn ons steeds meer bewust van de invloed van onze onmiddellijke omgeving op ons welzijn. Dat geldt ook voor waar we werken en een groot deel van onze dag doorbrengen. Meer nog, een gezonde werkplek is een topprioriteit. Vooral de jongere generaties – die steeds meer streven naar een hybride werkomgeving waarin werken en leven naadloos in elkaar overlopen – verwachten dat hun werkgever hier een actief beleid rond voert. Want een gezonde werkplek stimuleert de productiviteit.

Een goede verlichting, ergonomisch kantoormeubilair, voldoende persoonlijke werkruimte, hier en daar een plantje … het is een begin maar er kan veel meer. Laten we beginnen met het kader, het ontwerp van het kantoorgebouw zelf. Als mens hebben we een aangeboren verlangen om verbonden te zijn met de natuur. Wetenschappers noemen dit biofilie. Buiten in het groen komen we tot rust en laden we onze batterijen op. De natuur doet ons deugd! Van een echte connectie met de natuur is in de meeste kantoren weinig sprake. Modernere gebouwen zijn vaak wel biofiel ontworpen en halen de natuur naar binnen. Een goede akoestiek, veel daglicht, luchtige ruimtelijkheid met duidelijke circulatie en mogelijkheid tot afstand houden, natuurlijke materialen en een doordachte plek voor groen maken onderdeel uit van zo een plan. Planten stimuleren niet alleen mentaal evenwicht, ze verbeteren ook de luchtkwaliteit. Ze vangen fijnstof en halen CO² uit de lucht.

Behalve het kader moet ook het plaatje kloppen. We moeten alles wat binnen het kader valt zo goed mogelijk kunnen managen. Via het Internet of Things kunnen we aan klimaatbeheersing doen op maat van de ruimte en het moment. Stijgt het geluidsniveau in de vergaderruimte? Het IoT kan je een pauze voorstellen. Wordt er in een bepaalde ruimte vooral aan repetitief werk gedaan? Het IoT zorgt voor een ideale, iets frissere temperatuur. Dorst? IoT zorgt voor een glaasje water … Nee zover gaat het nu ook weer niet maar toch kan in een volgende stap het IoT zelfs een rol spelen in het individuele leven. Een paar voorbeelden. Door via een app je bureau en bureaustoel met jezelf te verbinden kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je werkplek van de dag precies zo is ingesteld zoals je zelf wil. Hoogte van de stoel, het werkblad, omgevingslicht: het IoT kan dit op maat voor aankomst instellen. Via de sensor in de stoel kan het IoT je zelfs aanmoedigen om wat beweging te nemen. Misschien even naar het koffieapparaat, je persoonlijke barista dankzij IoT, die precies weet hoe jij je koffie wil. Maar datzelfde koffieapparaat kan je bijvoorbeeld ook aanraden om voldoende water te drinken. Want een gezonde werkplek stimuleert de productiviteit.