Thuis, op kantoor, op de trein of in een koffiebar: waar je ook werkt, de kans is groot dat je het grootste deel van de dag zittend doorbrengt. Dat bureauwerk flink wat lichamelijke klachten met zich kan meebrengen, is een open deur intrappen. Maar het gaat veel verder dan enkel rugklachten en andere fysieke ongemakken.

Een team van gezondheidsdeskundigen onder leiding van gedragsfuturist William Higham analyseerde onderzoeksgegevens van meer dan 3.000 kantoormedewerkers in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Hun bevindingen bundelden ze in een rapport met de “The Work Colleague of The Future”. Om hun resultaten kracht bij te zetten, maakten ze ook een pop die ze Emma doopten. Emma laat ons zien hoe ons lichaam er na 20 jaar kantoorwerk zou kunnen uitzien. Emma ziet er niet zo goed uit: haar benen zijn gezwollen, haar ogen zijn plat en dood, en haar rug ziet eruit alsof ze haar dagen slijt met het zeulen van pakgoed in de haven.

Steeds meer wetenschappers zijn ervan overtuigd dat zittend werk heel ongezond is. Zitten, zo wordt steeds meer gesteld, is het nieuwe roken. Nog meer slecht nieuws. Wij Belgen zijn koplopers ‘zitten’ van Europa: ongeveer 7 uur per dag, tegen 5 uur voor de gemiddelde Europeaan.

Waarom is zitten zo slecht?

Wanneer je stilzit, gaat je lichaam in een soort van rusttoestand. Je vetverbranding zakt naar bijna nul en na twee uur zitten daalt je ‘goede’ cholesterol met 20 procent. Ook een aantal processen in je lichaam vallen stil: je bloed gaat trager stromen, afvalstoffen worden niet meer afgevoerd, vers bloed en zuurstof komen niet meer overal in je lijf terecht. Een symptoom dat je misschien herkent, is het dipje kort na de middag. Dat is vaak een rechtstreeks gevolg van het zitten.

En nu het goede nieuws!

Een paar keer per week je flink afmatten in de sportclub is niet genoeg wanneer je je dag voornamelijk zittend doorbrengt. Het best is elke dag minstens 30 minuten bewegen: stevig wandelen, fietsen, tuinieren. Dat hoeft niet heel extreem of uitputtend. Als je ’t maar doet. Ook op kantoor moet je zoveel mogelijk proberen van je bureaustoel te komen. Een paar tips die je hierbij kunnen helpen.

  • Sta recht als de telefoon gaat.
  • Wandel rond terwijl je telefoneert.
  • Maak er een gewoonte van recht te staan bij of na het uitvoeren van bepaalde taken.
  • Maak gebruik van een deel van je lunchpauze om even te wandelen.
  • Overleg al staand of wandelend je met collega’s.
  • Neem de trap, ga naar het toilet op een andere verdieping.
  • Ga langs bij een collega in plaats van hem te bellen of te e-mailen.

Ga ervan uit dat steeds wanneer je rechtstaat en rondwandelt je je lichaam terug ‘wakker’ maakt. Dat is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid maar het stimuleert bovendien je geestelijke paraatheid!

Hier kun je het rapport van William Higham raadplegen.