Een wereld vol afleiding

We worden voortdurend afgeleid. Horen we geen collega op de achtergrond of zien we geen notificatie van een binnenkomende e-mail, dan tobben we over iets waardoor we niet met volle aandacht aan onze taak werken. Kortom, afleiding is alomtegenwoordig. Hoe zit dat nu juist en wat kun je hieraan doen?

Hoe ons hoofd werkt

Onze hersenen zijn niet gemaakt om geconcentreerd te werken. Hoezo? In de oertijd lag het gevaar op de loer en kon de mens dus nooit zijn volle aandacht geven aan een bezigheid: bijvoorbeeld groenten verzamelen of vuur maken. En onze grijze cellen zijn nog altijd voortdurend alert. Schrik jij ook als iemand jou op de schouder tikt terwijl je geconcentreerd werkt? Het ligt aan je hersenen, niet aan jou.

Hoe focus werkt

We hebben allemaal een personal assistant, ook jij. De central executive is het gebied aan de voorkant van onze hersenen dat bepaalt hoe goed we ons kunnen focussen. Dat gebied selecteert op basis van belang de prikkels die doorgestuurd worden naar ons bewustzijn. Is de prikkel sterker dan de taak die je nu doet? Dan word je onderbroken in je activiteit.

Weetje

Slechts 0,0003% van alle prikkels die onze hersenen opvangen wordt doorgestuurd naar het bewustzijn.

Hoe afleiding werkt

Er ontstaat flow als het focusproces goed gaat. Een voorbeeld: Marta schrijft een verslag. Het gaat steeds vlotter naarmate de tijd vordert. Tot haar telefoon rinkelt en ze uit haar focus gehaald wordt. Haar aandacht wordt verdeeld tussen het gesprek en het verslag. Wisselen van activiteit verstoort de flow en verlaagt dus je productiviteit omdat een deel van de aandacht blijft hangen bij de vorige activiteit. Dé hamvraag: hoe werk je eender waar in opperste concentratie?

Concentreren kun je leren

Geconcentreerd werken: een verloren zaak? In geen geval. Concentreren kun je leren. We sommen de belangrijkste tips voor je op:

  • Beperk het aantal wisselingen van aandacht met bijvoorbeeld de Pomodoro-techniek. Zo werk je productiever én ervaar je minder stress. Ontdek meer over deze techniek.
  • Zorg voor de beste tools & technologieën. Zo werk je doelgericht en ben je minder snel afgeleid. Want de nieuwste tools & technologieën zijn snel en houden je aandacht vast. Ontdek hier meer over in the Office of the Future van HP.
  • Deel je werkomgeving in Activity Based Workspaces in. Dit zijn verschillende ruimtes die specifieke taken ondersteunen. Het doornemen van een complex dossier bijvoorbeeld gaat nu eenmaal vlotter in een stille ruimte. Ook hierover kun je meer ontdekken in the Office of the Future van HP.

De juiste keuze voor een productieve toekomst

Aan jou en jouw organisatie om de juiste keuzes te maken en volop in te zetten op de toekomst. Want wie geconcentreerd werkt, zal minder gemakkelijk uit zijn of haar focus gehaald worden én dus meer puntjes van de to-dolijst kunnen afvinken. Overtuigd of wil je toch nog wat dieper in deze materie duiken? Neem dan zeker verder een kijkje op deze site.