Ieder mens heeft een aangeboren verlangen om verbonden te zijn met de natuur. Wetenschappers noemen dit biofilie. Spijtig genoeg is er van een connectie met de natuur in de meeste kantoren weinig terug te vinden. Een biofiel ontworpen gebouw haalt de natuur binnen. Planten zijn een onderdeel van zo’n ontwerp dat je makkelijk zelf zonder grote investeringen kan realiseren.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het binnenbrengen van planten in de werkomgeving aantoonbare positieve effecten heeft en dat geldt bij uitbreiding ook voor thuiswerkers. Wat zijn zoal de voordelen van planten nabij je werkplek?

1. Ze helpen stress te verminderen.

Al heb je maar één plant staan, groen kan een zeer grote boost geven aan je geestelijk welzijn. Voorstanders van kleurenpsychologie zeggen dat de kleur groen een ontspannend en kalmerend effect heeft. Je hybride kantoor hier en daar wat groene accenten geven, kan mogelijk hetzelfde effect hebben als het introduceren van planten in de werkruimte.

2. Ze verhogen de productiviteit.

Wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Exeter in 2014 heeft uitgewezen dat de productiviteit met maar liefst 15 % stijgt als je werkt vanop een plek met zicht op een plant.

3. Ze zuiveren de lucht.

De mens heeft zuurstof nodig om te overleven. Planten absorberen een gas dat we niet nodig hebben: koolstofdioxide. In de jaren tachtig ontdekten wetenschappers bij de NASA bovendien dat planten chemicaliën zoals benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde uit de lucht verwijderen en zo voor mensen de lucht schoner maken om in te ademen.

4. Ze zorgen voor een betere akoestiek.

Planten werken niet alleen luchtzuiverend; ze absorberen ook geluidsgolven en kunnen zo gebruikt worden om de akoestiek te verbeteren. Zeker in een gedeelde kantoorruimte met veel harde oppervlakten zoals een stenen vloer, zijn planten onmisbaar om galm en geluidsoverlast tegen te gaan.

5. Ze stimuleren de creativiteit.

In het Human Spaces-rapport van 2015 staat dat mensen die in hun kantoor natuurlijke elementen hebben 15 % meer scoren op creativiteit. Het kijken naar de natuur, zelfs alleen maar naar beelden ervan, kan onze hersenen in een andere modus brengen, waardoor we meer ontspannen zijn en beter in staat om ons te concentreren. Voorzie je creatieve ruimtes dus van natuurlijke elementen!