Tijdens een dagje thuiswerken, bestaat het gevaar dat je wordt afgeleid. Je wordt minder productief en je geraakt in tijdsnood. Met de Pomodoretechniek kan je dit vermijden.

De Pomodorotechniek is een methode voor tijdmanagement, ontwikkeld aan het eind van de jaren tachtig door Francesco Cirillo. Bij deze techniek wordt een kookwekker gebruikt waarmee steeds periodes van 25 minuten (een ‘Pomodoro’) geconcentreerd werken aan een taak worden afgebakend. Deze 25 minuten worden vervolgens opgevolgd door drie minuten pauze, waarna weer een nieuwe periode van 25 minuten kan worden gestart, na de vierde keer mag een langere pauze genomen worden. De Pomodoro Techniek leert je om met tijd te werken, in plaats van ertegen te strijden. Een eenvoudig tijdmanagementsysteem om te leren en toe te passen.

De Pomodorotechniek bestaat uit 6 stappen:

1. Kies een taak die je graag gedaan zou willen krijgen.

Iets groots, iets kleins, iets wat je al een miljoen jaar uitstelt: het maakt niet uit. Waar het om gaat is dat het iets is dat uw volledige, onverdeelde aandacht verdient.

2. Stel de Pomodoro (kookwekker) in op 25 minuten.

Maak een kleine eed voor jezelf: Ik zal 25 minuten aan deze taak besteden en ik zal mezelf niet onderbreken. Je kunt het! Het zijn immers slechts 25 minuten.

3. Werk aan de taak tot de Pomodoro afgaat.

Dompel jezelf onder in de taak voor de komende 25 minuten. Als u zich plotseling realiseert dat u iets anders te doen heeft, schrijf dat dan op een papiertje.

4. Wanneer de Pomodoro afgaat, zet dan een vinkje op een papier.

Gefeliciteerd! Je hebt een hele Pomodoro zonder onderbreking aan een taak besteed.

5. Neem een korte pauze van 3 minuten.

Ademen, mediteren, een kopje koffie drinken, een korte wandeling maken of iets anders ontspannend doen (dus niet werk-gerelateerd). Je hersenen zullen je later dankbaar zijn.

6. Neem om de 4 Pomodoros en langere pauze.

Als je eenmaal vier Pomodoros hebt voltooid, kun je een langere pauze nemen. 20 minuten is goed. Of 30 minuten. Je hersenen zullen deze tijd gebruiken om nieuwe informatie te verwerken en te rusten voor de volgende ronde van Pomodoros.