6,5 mondiale hectare per persoon: dat is volgens onderzoek van het WWF de gemiddelde voetafdruk in België. 65 % daarvan – of 5,5 keer de oppervlakte van ons land – wordt veroorzaakt door onze CO2-uitstoot. Mobiliteit heeft hier maar liefst een aandeel van 20 % in.

Koning auto heerst

Wie denkt aan mobiliteit, denkt meteen aan het dagelijkse woon-werkverkeer waarbij koning auto nog steeds het meest geliefde vervoermiddel is van de Belgische werknemer. Kijk maar naar de ellenlange files waarmee ons land dagelijks te kampen heeft.

Uit onderzoek van Ipsos voor Partena Professional blijkt immers dat 60 % van de Waalse werknemers en 44 % van de Vlaamse met hun eigen (niet-elektrische) wagen naar het werk rijden. In Brussel ligt dat echter anders: daar maakt 69 % van de werknemers gebruik van een duurzame transportwijze.

Professionele verplaatsingen nemen af

Gelukkig evolueren we steeds meer naar een hybride manier van werken waarbij werknemers steeds vaker thuiswerken of op locaties dichter bij hun woonplaats. Zo moeten ze zich dus niet of minder (ver) verplaatsen, kunnen ze koning auto aan de kant laten staan en misschien wel te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar hun werkplek gaan. Ook over het plaatsvinden van fysieke meetings waarbij men zich misschien wel met het vliegtuig moet verplaatsen, wordt vandaag stevig nagedacht. Virtuele meetings kunnen in sommige gevallen fysieke ontmoetingen vervangen. Allemaal manieren om de CO2-uitstoot aanzienlijk te verlagen.

Een lager energieverbruik op kantoor

Wanneer werknemers meer thuis gaan werken, daalt ook het energieverbruik op kantoor en zijn er misschien gewoonweg minder kantoren nodig; kantoren die nu nog vaak gelegen zijn in steden en resulteren in lange reistijden voor de werknemers. Bovendien worden de nieuwste technologieën zo ontwikkeld dat ze minder energie verbruiken. Een win-win situatie voor de thuiswerkers: ze hoeven zich niet te verplaatsen, kunnen gebruikmaken van energiebesparende tools om ook thuis productief en in opperste concentratie te werken.

Tips om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen

Iedere persoon kan helpen om de CO2-uitstoot te verlagen. Om jou hierbij te helpen, zetten we enkele simpele tips van het WWF op een rijtje.

  • Verplaats je op een andere manier: ga te voet, neem de fiets of het openbaar vervoer
  • Carpool met jouw collega’s: zo kunnen jullie tegelijkertijd even bijpraten
  • Doe het licht uit en schakel ook jouw toestellen uit als je jouw thuiskantoor verlaat
  • Zet de verwarming een graadje lager

Op zoek naar nog meer tips? Ontdek ze hier.