5 mei de Internationale Dag van de Handhygiëne. Uiteraard is het belangrijk om niet enkel te zorgen voor een goede handhygiëne, ook jouw toestellen hebben er baat bij om regelmatig schoongemaakt te worden. Zeker toestellen met een touchscreen die tegenwoordig alsmaar talrijker zijn. Denk maar aan jouw smartphone, tablet, notebook, maar ook jouw printer en zelfs de koffiemachine. Touchscreens vallen niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Zo’n aanraakscherm staat echter snel vol (vuile) vingerafdrukken. Jouw touchscreen schoonmaken? Dat doe je zo.

Hoe vaak moet je een touchscreen schoonmaken?

De frequentie waarmee je jouw touchscreen onder handen moet nemen, hangt af van wie het toestel gebruikt. Als jij de enige gebruiker bent, zijn één tot twee schoonmaakbeurten per week voldoende. Deel je het toestel echter, bijvoorbeeld met jouw collega’s? Dan raden we een schoonmaakbeurt voor elk gebruik aan.

Wat je zeker niet mag doen

Er zijn een heel aantal schoonmaakmiddelen die je beter niet gebruikt om jouw touchscreen schoon te maken. Je kan er zelfs strepen of doffe plekken mee veroorzaken. In het ergste geval schaadt het ook de touchfunctie.

  • Zeep: gebruik geen producten met zeep. Zeep laat minuscule deeltjes achter die ervoor zorgen dat de touchfunctie van jouw touchscreen niet goed meer zal werken.
  • Ontvetters: er zijn verschillende ontvetters op de markt, maar ook die zijn te agressief.
  • Papier: alle soorten papier zijn gemaakt van houtvezels. Deze houtvezels kun je zien als heel fijn schuurpapier. Ook keukenpapier is dus te mijden.
  • Gebruik zeker geen agressieve middelen die je scherm echt kunnen beschadigen. Blijf dus ver weg van azijn, ammoniak, aceton …
  • Grove doeken of kleding laten ook kleine krasjes na waardoor jouw scherm dof kan worden en jouw touchscreen minder goed reageert.

Hoe je wél een touchscreen kan schoonmakenTouchscreen schoonmaken

Een microvezeldoekje, water en glasreiniger zijn voldoende en de beste keuze, maar wil je toch net iets grondiger te werk gaan dan kan je een desinfecteringsmiddel gebruiken. Koop dan een product dat speciaal voor touchscreens bedoeld is. Idealiter bevat een dergelijke reiniger 70 % isopropyl alcohol en 30 % water. Let daarbij op dat je de vloeistof nooit rechtstreeks op het touchscreen aanbrengt maar wel op een microvezeldoekje dat je vervolgens gebruikt.

HP heeft een ‘Cleaning Guidance’ gemaakt (in het Engels) die je stap voor stap uitlegt hoe je een touchscreen, maar bij uitbreiding ook andere elektronische toestellen, best poetst. Je kan deze hier lezen: maar we zetten de belangrijkste punten graag op een rij.

  • Draag handschoenen bij het reinigen.
  • Zet het toestel uit en ontkoppel de randapparatuur.
  • Bevochtig een microvezeldoekje met een reiniger die bestaat uit 70 % isopropyl alcohol en 30 % water.
  • Wrijf met het microvezeldoekje zachtjes van boven naar beneden waarbij je ervoor zorgt dat er geen vloeistof naar gevoelige plekken (USB-poorten, toetsenborden …) druipt.
  • Laat goed opdrogen.
  • Doe de handschoenen uit en gooi ze weg.
  • Was je handen volgens de voorschriften.

Wist je dat HP nog een stapje verder gaat en speciaal voor de gezondheidszorg producten en oplossingen ontwikkelde? Op die manier beschikken gezondheidswerkers over de beste apparatuur die bovendien vlot gedesinfecteerd kan worden. Ontdek er hier meer over.