Natuurlijk doet u er alles aan om uw laptop te beschermen. En ook HP zelf gaat all the way om uw laptop te beveiligen. Toch kan het noodlot toeslaan. Een moment van onoplettendheid of gewoon brute pech: uw laptop is gestolen. Wat nu gedaan?

U kan er best op hopen dat u voor het incident enkele voorzorgen hebt genomen. Het modelnummer van het toestel kan u bijvoorbeeld helpen om het toestel op te sporen of tenminste aan te tonen dat het om uw toestel gaat, wanneer het gevonden wordt. Schrijf daarom het nummer op voorhand op, en bewaar het op een veilige plaats. Daarnaast kan u in ieder geval al uw data redden: maak regelmatig back-ups. Het toestel mag u dan wel kwijt zijn, dat wil niet zeggen dat uw gegevens sowieso ook verloren gaan.

Detectivewerk

Uw laptop is gestolen en u bent er zeker van? Dan kunt u best de politie verwittigen. Licht ook uw werkgever in als het om een bedrijfslaptop gaat, en laat hem weten of er bedrijfskritische informatie op het toestel staat. Er is echter weinig kans dat de autoriteiten uw toestel zomaar kunnen opsporen. Gelukkig kunt u wel zelf aan de slag.

Mits wat geluk en enig detectivewerk, kunt u in sommige gevallen ontdekken waar uw apparaat zich ongeveer bevindt. In Windows 10 is zo’n functie zelfs ingebouwd: in de instellingen vindt u de optie ‘Mijn apparaat zoeken’. Als deze is ingeschakeld, worden de locatiegegevens van uw toestel regelmatig met Microsoft gedeeld en zijn die gegevens zichtbaar via uw Microsoft Account. De functie is wel enkel beschikbaar indien het apparaat gekoppeld is met een persoonlijk Microsoft-account; professionele of schoolaccounts worden niet ondersteund. Bekende, betalende opties zoals Prey of Lojack werken echter op ongeveer dezelfde manier.

Locatie opsporen via apps

Uw laptop is gestolen. Wat u nog kunt doen? Een andere, kosteloze optie is om in uw openstaande accounts te duiken. Bepaalde apps laten toe om de laatste accountactiviteiten te bestuderen, inclusief het gebruikte IP-adres en de locatie van de gebruiker. Als u ingelogd bent bij Gmail vindt u die informatie bijvoorbeeld onder ‘Details’, rechts onderaan. Het geopende venster toont de recente accountactiviteiten, voorzien van een geschatte locatie, IP-adres en datum. In het geval van een gestolen toestel waarop u nog ingelogd bent, kan dat betekenen dat het IP-adres en de locatie van de mogelijke dief worden geregistreerd, en dat u dus een aanwijzing heeft van waar uw toestel zich bevindt.

Versleutel uw gegevens

Stel, uw laptop is gestolen en u slaagt er niet in om het toestel terug te winnen, dan bestaat de kans dat de dief met uw gegevens aan de haal gaat. Documenten, inloggegevens en openstaande accounts kunnen heel wat waardevolle informatie vrijgeven over uw persoonlijke en professionele leven, en blijven dus beter koste wat het kost uit de handen van iemand die minder goede bedoelingen heeft. Een eenvoudige oplossing is er in de vorm van een ingebouwde vingerafdrukscanner, bijvoorbeeld in de HP EliteBook- en ProBook-series. Met de scanner bent u er zeker van dat enkel geautoriseerde gebruikers wiens vingerafdruk geregistreerd is, toegang hebben tot uw toestel.

Een andere oplossing draait om encryptie. Wanneer een toestel geëncrypteerd is, zijn de data op het toestel ontoegankelijk zonder de juiste sleutel. U kunt ervoor kiezen om slechts de hoogstnodige bestanden te encrypteren – gevoelige documenten bijvoorbeeld – of om uw hele harde schijf te versleutelen. Die laatste optie is veiliger, maar kan ervoor zorgen dat gegevens moeilijker of onmogelijk te herstellen zijn wanneer deze worden beschadigd.

Voor de encryptie voorziet Microsoft opnieuw een functie in haar besturingssystemen. In de Enterprise- en Pro-versies van Windows 10 zit namelijk een BitLocker-functionaliteit ingebakken waarmee het mogelijk wordt om de harde schijf te versleutelen. Zo wordt het toestel enkel toegankelijk met het juiste wachtwoord, en blijven uw data veilig, ook als uw toestel wordt ontvreemd.

All-in-one

Uw laptop is gestolen, maar u hebt geen tijd om zelf aan de slag te gaan? Er zijn ook all-in-one-oplossingen die bedrijfstoestellen kunnen opsporen en data kunnen beschermen, zoals HP’s Tracking and Recovery Services. Zo helpt HP u bijvoorbeeld om zowel toestellen te encrypteren, ongeautoriseerde activiteiten te detecteren, data op afstand te wissen als toestellen terug te vinden.