Je staat op het punt om aan een reis te beginnen, maar net voordat je in je bus, trein of vliegtuig stapt, realiseer je je dat je smartphone of tablet bijna leeg is. Je vindt een openbare USB-poort in de buurt en sluit je apparaat aan, in de hoop voldoende te kunnen opladen. Vrij eenvoudig, maar publieke USB-poorten zijn niet altijd veilig en beveiligingsexperts waarschuwen dat ze je toestellen in gevaar kunnen brengen.

Het probleem is namelijk dat USB niet alleen stroom doorstuurt, maar ook gegevens. Net zoals wanneer je je smartphone op je computer aansluit om bestanden heen en weer te sturen, het besturingssysteem bij te werken en een back-up te maken. Voorlopig zijn er nog geen meldingen over wijdverbreide problemen met het opladen via zulke openbare poorten. Maar wat wel zeker is, is dat hackers voortdurend op zoek zijn naar nieuwe manieren om in te breken of gebruik te maken van een beveiligingslek om data te stelen of gevaarlijke code op je device uit te voeren. Daarom is het beter besmetting te voorkomen.

Welke maatregelen kan je treffen?

Het meest voor de hand liggende is natuurlijk het opladen via een openbare USB-poort vermijden. Neem je gewone lader mee en steek deze in een stopcontact. Via die weg kunnen er nooit data gestolen of toegevoegd worden. Als alternatief kan je een draagbare powerbank meenemen om je toestel op te laden in noodgevallen.

Wanneer je toch een publieke USB-poort wil gebruiken, gebruik dan een USB-condoom. Dat is een klein tussenstukje dat je in de USB-poort van je toestel steekt en waar je vervolgens je eigen USB-kabel kan inpluggen. Het condoom dekt alle pinnetjes af, behalve diegene waar de stroom langs gaat. Zo kan je altijd veilig opladen. Anderen kunnen je gegevens niet stelen en het is ook onmogelijk om malware op je device te installeren.

Veiligheid zal altijd een grote zorg blijven. Onthoud dat cybercriminelen altijd op zoek blijven gaan naar lekken in de beveiliging en dat je daarom best zo voorzichtig en voorbereid mogelijk bent. Zeker onderweg.