Veel kenniswerkers werkten in 2020 en een groot deel van 2021 thuis. De eerste thuiswerkmomenten verliepen misschien niet zo vlot als gehoopt: geen extra scherm voorhanden of de keukentafel als desk. Ondertussen zijn thuiswerkers – meestal – voorzien van een ingerichte thuiswerkplek; apart of in een gedeelde ruimte. Thuiswerkers werken dan ook graag in hun thuiskantoor. Toch is het belangrijk dat ze regelmatig naar kantoor gaan. Maak van je kantoor daarom een aantrekkelijke werkplek. Zo wisselen je werknemers hun thuiswerkdagen graag af met kantoordagen.

Waarom je af en toe beter naar kantoor gaat

Thuis kan je geconcentreerd werken en verzet je bijgevolg bergen werk. Tenminste als het gaat om focustaken. Brainstormen lukt bijvoorbeeld beter wanneer je allemaal in dezelfde ruimte bent. Ook overleggen gaat vaak beter als je elkaar in het echt ziet. En wanneer je moet samenwerken aan een complex dossier, deel je ook best eenzelfde ruimte.

Vervang het landschapsbureau door zones

Tot enkele jaren geleden was een landschapsbureau hot. Vandaag weten we dat zo’n gedeelde, open werkruimte meer leidt tot frustratie dan productiviteit. Tijd dus om het kantoor opnieuw in te delen. Zo kan de beschikbare kantoorruimte opgedeeld worden in neighbourhoods (teamzones) enerzijds en gedeelde zones (modulaire vergaderruimtes) anderzijds. Iedere zone zal specifieke activiteiten ondersteunen met de juiste technologie. In de whitepaper ‘Activity Based Working in de hybride werkomgeving’ licht HP dit verder toe.

Planten zorgen voor een gezondere lucht

Ieder mens heeft een aangeboren verlangen om verbonden te zijn met de natuur. Waarom zou je de Activity Based Working-zones dan ook niet voorzien van wat groen? Planten – bijvoorbeeld – bieden tal van voordelen. Niet alleen verminderen ze stress, ze verhogen ook de productiviteit, zorgen voor een betere akoestiek, stimuleren de creativiteit én zuiveren de lucht. Belangrijk in tijden waarin er veel belang gehecht wordt aan gezonde lucht.

Trek nieuw talent over de streep

Talent is bijzonder schaars. Er woedt dan ook een echte war for talent. Wie talentvolle, nieuwe werkkrachten wil aantrekken en wie de eigen werknemers wil overtuigen om meer naar kantoor te komen, zal van het kantoor een aantrekkelijke werkplek moeten maken. Want millennials en generatie Z hebben bijvoorbeeld geen zin om iedere werkdag 8 uur door te brengen aan dezelfde desk. Zij gaan op zoek naar een aangename werkomgeving waarin werk en privé naadloos kunnen blenden. HP kan ook jouw organisatie helpen te evolueren naar een aantrekkelijke werkomgeving.