Kenniswerkers brengen iedere werkdag heel wat uren zittend aan hun bureau door. Vóór het massale thuiswerken verplaatsten ze zich nog naar kantoor en hadden ze toch net iets meer beweging. Al was het maar om even naar de koffiemachine of een collega te lopen. Nu ze thuiswerken, hoeven ze zich niet te verplaatsen en bewegen ze bijgevolg heel wat minder. Meer bewegen tijdens jouw werkdag? Dat doe je zo.

Het gezondheidsrapport van IDEWE

IDEWE toonde in haar meest recente gezondheidsrapport aan dat maar liefst 68,4 % van de onderzochte werknemers minder dan 150 minuten per week aan een matige intensiteit beweegt. Dit gaat in tegen de adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die laatste raadt immers aan om tussen de 150 en 300 minuten matig tot intensief of 75 tot 150 minuten intensief te bewegen per week.

Bewegen is goed voor jou en jouw werk

Net zoals de Wereldgezondheidsorganisatie raadt ook preventieadviseur Ergonomie Tineke Lauwers van IDEWE aan om regelmatig te bewegen. Want beweging kan fysieke klachten zoals een hoge bloeddruk verminderen, maar evenzeer zorgt een actieve levensstijl voor minder stress waardoor je rustiger bent en jouw concentratie verhoogt. Broodnodig voor kenniswerkers als je weet dat zij 10 – 20 verschillende taken per dag afhandelen.

Productief met een toestel op maat

Ook HP is al járen mee met het belang van beweging en ergonomie. Zo raadt HP bedrijven bijvoorbeeld aan om hun kenniswerkers op te delen in een aantal persona’s; ook wel profielen genoemd. Op die manier kan je per persona het meest passende, ergonomische toestel voorzien. Iemand die bijvoorbeeld over een licht toestel beschikt, zal zich makkelijker verplaatsen doorheen de werkomgeving en dus meer bewegen. Of waarom zouden werknemers niet voorzien worden van een zit-stawerkplek? Ontdek hier meer over de verschillende persona’s en de passende, ergonomische toestellen.

Klaar voor meer beweging?

Wij geven je alvast twee tips om gemakkelijk meer te bewegen tijdens jouw werkdag.

  • Een wandeling tijdens jouw middagpauze.
    Laat jouw thuiskantoor ’s middags even voor wat het is en haal een frisse neus. Zo verhoogt jouw productiviteit.
  • Oefeningen op jouw thuiswerkplek.
    Zoek je het liefst niet te ver? Dan kan je gewoon vanop jouw thuiswerkplek deelnemen aan de FITMIX-challenge van IDEWE. Gewoon doen!