Iedere dag op kantoor werken, voldoet vandaag niet meer aan de verwachtingen. Voor COVID-19 wist het merendeel van de werknemers niet beter, gingen ze elke dag naar kantoor en namen ze de dagelijkse files naar en van kantoor voor lief. Ondertussen ondervonden ze zelf dat het ook anders kan. Naast het kantoor kan je immers op nog andere plekken werken: in je thuiskantoor, bij een klant, onderweg of zelfs in de sportclub. Minder of zelfs helemaal geen files waardoor je met een fris hoofd aan de slag kan gaan. Kortom, werknemers willen vandaag op een hybride manier werken. Maar hoe pak je dat aan?

Hybride werken in cijfers

In maart 2022 bevroeg SD Worx 1.098 Belgen en peilde naar hun voorkeuren en mening over de nieuwe arbeidsorganisatie. Dit onderzoek toonde aan dat telewerken mogelijk is voor 43 % van de Belgen dankzij de aard van hun job. Opvallend is dat slechts 5,1 % nog elke dag naar kantoor wil. Het liefste willen ze ongeveer 2,5 dagen per week van thuis werken waarbij vrijdag, maandag en woensdag de geliefde thuiswerkdagen zijn en dinsdag en donderdag ingevuld worden als kantoordagen.

Spelregels zijn nodig

Om van hybride werken een succes te maken – zowel voor organisaties als voor de werknemers zelf – is het belangrijk een kader te scheppen. Hierin kunnen concrete afspraken vastgelegd worden omtrent de kantoor- en thuiswerkdagen, de bereikbaarheid, de werklocatie … Deze afspraken kunnen op teamniveau gemaakt worden, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de persoonlijke wensen van de werknemers. En denk je er ook nog aan om werknemers te voorzien van de juiste tools om overal productief en comfortabel aan de slag te kunnen gaan?

De juiste tools op elke werkplek

De realiteit leert ons dat niet iedere werknemer thuis over een aparte werkruimte beschikt. Vaak wordt er in de woonkamer of keuken gewerkt terwijl er ook andere  huisgenoten aanwezig zijn. Ook wanneer hybride werknemers bij een klant of op de sportclub werken terwijl ze wachten op kindlief, hebben ze meestal geen aparte ruimte ter beschikking. Om de productiviteit en het comfort op iedere werkplek te verhogen, is het zaak om de juiste tools te voorzien. Wie vaak op openbare werkplekken werkt zoals een koffiebar of de trein heeft bijvoorbeeld baat bij volgende configuratie:

HP Elite Dragonfly
Lichte notebook met 360-functionaliteit

HP E14 G4 Portable Monitor
Draagbaar tweede scherm

HP USB-C Travel Hub G2
Breid jouw connectiviteit uit

Uiteraard zijn er nog tal van andere configuraties mogelijk, afhankelijk van jouw werkplekken en noden. Om jou hier verder bij te helpen, sommen we hier een aantal mogelijkheden op per werkplek.