Nu we opnieuw meer tijd op kantoor mogen spenderen, zullen we weer langer onderweg zijn. Soms met het openbaar vervoer maar ook met de auto. Dat laatste vaak omdat het niet anders kan. Waar je op de trein je tijd vrij makkelijk kan omzetten naar werktijd, is dat in de auto niet mogelijk. Maar steeds meer mensen proberen die extra uren in de auto meer te doen dan louter naar de radio te luisteren. Enter: De business podcasts.

Podcasts winnen de laatste tijd aan populariteit. Maar we associëren ze misschien nog te vaak met vrijetijdsonderwerpen als sport, film, comedy … Er zijn echter steeds meer podcasts die zich op het zakenleven richten en die je interessante inzichten bieden. De gemiddelde duur van een podcast, idealiter 10 tot 15 minuten, zorgt er ook voor dat de informatie in makkelijk verteerbare stukjes content wordt verdeeld, wat ervoor zorgt dat de drempel om eraan te beginnen verlaagt. Hoewel er ook flink wat podcasts zijn die afklokken op een uur, ideaal voor de wat langere autoritten.

Hieronder een aantal voorbeelden van interessante Engelstalige business podcasts:

  1. Entrepreneurs on Fire: een podcast die vooral jonge ondernemers wil inspireren door middel van gebalde interviews met entrepreneurs die hun sporen al ruim hebben verdiend. Er zijn momenteel al meer dan 2000 items beschikbaar.
  2. Youpreneur: wekelijkse podcast van Chris Ducker die vooral inzichten wil aanbrengen rond het ontwikkelen van merken. Meer dan 250 afleveringen.
  3. Online Marketing Made Easy: in deze podcast geeft Amy Porterfield handige tips om je (digitale) marketing voor online business te optimaliseren. Al 300 aflevering beschikbaar.

Luister je toch liever in het Nederlands? Sinds kort zijn er, naast de obligate Nederlandse, ook steeds meer Vlaamse podcasts beschikbaar die zich richten op het professionele leven van hun luisteraars.

  1. Acht weken De Tijd vooruit: journalist Bert Rymen gaat in de eerste podcastreeks van De Tijd in gesprek met acht toonaangevende ondernemers en onderzoekers over de toekomst. Ze blikken vooruit en tonen welke wereld er in het verschiet ligt.
  2. TechPod: in TechPod praten de redacteurs van TechPulse, Clickx en Smart Business wekelijks bij over de meest opvallende nieuwsfeitjes, uitzonderlijke producten en meeslepende achtergrondverhalen op het gebied van technologie.
  3. Tech45: een wekelijkse, wat langere (45 minuten tot een uur) technologiepodcast waar een panel je bijpraat over het interessantste technieuws van de voorbije week.

Of geniet Frans je voorkeur? Geen probleem, er zijn ondertussen ook een hele reeks interessante Franstalige (Belgische) podcasts, hieronder een greep uit het aanbod:

  1. Chronique Economique: rtbf-journalist Amid Faljaoui laat dagelijks zijn licht schijnen over de economische actualiteit. Voor iedereen die op de hoogte wil blijven van het grote economische plaatje.
  2. C’est mon argent: voor wie graag op de hoogte blijft van het laatste financiële nieuws (beleggingen, immobiliën …) is deze ultrakorte podcast (gemiddeld 2 minuten en half) een absolute aanrader.
  3. Jérôme Hoarau: deze podcast is opgebouwd rond de persoonlijkheid en de inzichten van Jérôme Hoarau. Daarbij focust hij op de zogenaamde soft skills voor entrepreneurs. Deze podcast telt ondertussen bijna 650 afleveringen.

Het aanbod is werkelijk bijzonder uitgebreid. Het loont echt de moeite om zelf op zoek te gaan naar die podcasts die nauw aansluiten bij jouw professionele interesses. Doen, want zo zorg je ervoor dat je tijdens een (te lange) autorit toch nog iets opsteekt.