Toen de kantoordeur op slot ging

Het businessplan van 2020 werd in het voorjaar plots gedwarsboomd toen het leven tijdelijk on hold ging. Thuiswerk werd eensklaps de norm. Een complete ommezwaai voor de ene werkgever, een continuatie voor de andere. Nu de maatregelen versoepeld worden, keren we langzaamaan weer terug naar de werkvloer. Hoe pak jij die terugkeer naar kantoor aan?

Richtlijnen voor een efficiënte terugkeer naar kantoor

Zorg voor een veilige werkomgeving

Vooraleer er teruggekeerd kan worden naar kantoor, is het belangrijk te zorgen voor een risicoloze kantooromgeving waarin werknemers veilig kunnen werken. Hou daarbij zeker rekening met maatregelen als social distancing, ontsmettende handgels … Denk zeker ook aan digital security.

Evalueren om te evolueren

Retrospectie staat ook hoog op het lijstje. Wat leerde jouw organisatie de afgelopen periode? Werd er thuis even productief gewerkt als op kantoor? Wat ging goed en wat kon beter? Evalueren helpt jouw bedrijf te evolueren.

Ga in dialoog

Het is net zo belangrijk om in dialoog te gaan met jouw medewerkers want voor velen onder hen was thuiswerk misschien ongekend. Hoe ervaarden zij de afgelopen thuiswerkperiode? Wat willen ze hiervan meenemen naar de toekomst?

Stel een plan van aanpak op

Deel de best practices van de afgelopen periode met jouw organisatie en stel een duidelijk plan van aanpak op. Hoe ziet het nieuwe normaal er voor jouw organisatie uit? Hoe kun je daar samen met de medewerkers naartoe werken?

Wees begripvol en moedig aan

Dat de afgelopen tijd een slopende periode was, is een understatement. De ene leefde in onzekerheid omwille van technische werkloosheid, de andere combineerde thuiswerk met preteaching. Toon begrip voor ieders situatie en moedig de werknemers aan bij hun terugkeer.

Op naar de toekomst

Samen kun je uiteraard meer. Hoewel er de afgelopen weken letterlijk een grote afstand zat tussen de organisatie en jouw medewerkers, was de verbondenheid nooit zo voelbaar. Het moment dus om samen terug te keren naar – het nieuwe – normaal, het businessplan van 2020 weer boven te halen en uit te kijken naar de toekomst.

Wil je jouw werknemers ook tips geven voor een vlotte terugkeer? Neem dan zeker een kijkje naar ons vorige artikel.