De maatregelen die de overheid vandaag neemt zijn ongezien. Eerst werd iedereen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. De cijfers van de telecomoperatoren zijn duidelijk: op deze schaal is er nog nooit aan telewerken gedaan. En we gaan allemaal naarstig op zoek naar goede tips en praktijkvoorbeelden over hoe je dat het beste aanpakt: voltijds thuis werken. Want laat het duidelijk zijn, ook thuis wordt er gewerkt.

Scholen bleven een tijdlang enkel open voor noodopvang. Waar kinderen vaak werden opgevangen door grootouders of kinderopvang, werden thuiswerkende ouders later verplicht zelf hun kinderen op te vangen. Een loodzware combinatie die een enorme uitdaging vormt in een situatie die we vroeger niet eens voor mogelijk hielden.

We hebben niet de ambitie om de wijsheid in pacht te hebben, want de opdracht voor jonge ouders is enorm. Bovendien is geen enkele situatie dezelfde: werken beide partners thuis, zijn de kinderen nog klein, heb je veel ruimte in huis, beschik je over een (veilige) tuin, verschillen de kinderen in leeftijd? Beschik je over de juiste tools om vlot en veilig thuis te werken? Want enkel met de beste tools kun je ook thuis efficiënt werken. Allemaal factoren die de situatie voor iedereen anders maakt, maar dat het geen ‘walk in the park’ is, is een understatement.

Probeer in de mate van het mogelijke structuur te geven aan jouw werkdag en de dag van de kinderen. Het geeft een zekere mate van rust en voorspelbaarheid, iets waar kinderen, maar ook veel volwassenen, van houden. Want laat het duidelijk zijn, ook thuis wordt er gewerkt.

1. Maak een schema

Om met een cliché te starten: maak een schema! Zelfs als je genoodzaakt bent om ervan af te wijken. Probeer, zeker bij kleine kinderen, dat schema te visualiseren met pictogrammen. Het zal je kind helpen om dit beter te begrijpen. Plaats op het einde van de dag ook een fun factor met absolute aandacht, waar je kind naartoe kan werken. Denk bijvoorbeeld aan een partijtje voetbal of een gezelschapsspelletje met het hele gezin.

2. Creëer aparte themahoeken voor de kinderen

Kopieer in de mate van het mogelijke de indeling die de kinderen kennen vanuit de klas. Een leeshoek, een poppenhoek, een knutselhoek … Dit kan helpen om je ‘schema’ gestoffeerd te krijgen. Bovendien zijn kinderen dit gewend van op school, dus is de kans reëel dat ze dit oppikken. Beschik je niet over voldoende plaats om themahoeken te maken? Werk dan met dozen of boxen waarin de thema’s worden gebundeld. Misschien niet evident, maar het kan een alternatief zijn.

3. Creatief met schoolwerk

Kinderen zijn dan wel thuis, maar dat betekent niet dat het schoolwerk stilligt. Los van de taken die ze al of niet krijgen van de leerkrachten, kan je hun vaardigheden oefenen op een speelse manier.
Las tijdens je werk (extra) pauzes in waarbij je een kwartiertje intensief je kinderen bezig houdt, om ze daarna hun taakjes alleen te laten afwerken. Geef ze bijvoorbeeld een aanzet om briefjes schrijven naar schoolvriendjes en vriendinnetjes. Die briefjes kun je bijvoorbeeld tijdens een avondwandeling in de bus gaan steken. Ook bij het samen bakken van een cake kan je makkelijk wat rekenkunde verwerken. Wanneer de cake in de oven zit, kan jij 40 minuten doorwerken, terwijl je kinderen hem in het oog houden.

4. Maak afspraken

Er moet ook gewerkt worden. Conf calls en online teammeetings zijn schering en inslag in deze situatie. En je kan niet altijd aan collega’s of klanten vragen om de planning daarvan aan te passen. Maak dan bijvoorbeeld de afspraak dat mama of papa nu écht niet mogen gestoord worden. Visualiseer dit door bijvoorbeeld een brandend fietslampje aan de deur van je bureau of je werkkamer te hangen. Het kan helpen om duidelijk te maken wanneer de kinderen even geduld moeten hebben. Want laat het duidelijk zijn, ook thuis wordt er gewerkt.

5. Schermtijd

Wees niet te streng voor jezelf en maak je niet te veel zorgen over de tijd die je kinderen achter allerhande schermen doorbrengen (tv, pc, game console, tablet …) Overdaad is nooit goed, maar jezelf als een ‘slechte ouder’ beschouwen omdat je je kinderen in deze tijden wat vaker voor de tv zet, is niet nodig. Wees in deze context mild voor jezelf. Zolang je maar duidelijk maakt dat dit een uitzonderlijke situatie is en dat die extra schermtijd een tijdelijk gegeven is. Wil je toch wat controle houden, dan is de goede oude keukenwekker nog altijd een prima hulpmiddel.

6. Schakel de grootouders in … via het web

De regels zijn duidelijk: geen opvang van de kinderen door grootouders, want generaties mogen niet gemengd worden. Maar niets houdt je tegen om in je schema dagelijks een halfuurtje te voorzien dat de grootouders een verhaal voorlezen voor de kleinkinderen via een online tool. We hebben zelfs weet van opa’s en oma’s die elke dag, op hetzelfde moment, een halfuurtje poppenkast spelen via Skype! Tweemaal winst, kinderen geëntertaind en grootouders blij dat ze hun kleinkinderen kunnen zien.

7. Ga op berenjacht

Voorzie in je schema de nodige pauzes en tijd in openlucht. Een wandeling of fietstochtje zal niet alleen de kinderen deugd doen, het zal jou als ouder ook terug een fris hoofd bezorgen en je voorbereiden op die volgende online meeting. In Vlaanderen worden nu massaal beren (of knuffels) voor de ramen van huizen geplaatst die ervoor zorgen dat elke wandeling verandert in een berenjacht. Respecteer daarbij de opgelegde regels: ga enkel op berenjacht met je gezin en houd voldoende afstand met andere ‘jagers’.

8. Pas je werkschema aan

Werkt ook jouw partner thuis? Stem jullie werktijden dan op elkaar af. Zo creëer je ruimte in je werkschema en kan je flink doorwerken terwijl je partner op dat moment met de kinderen bezig is. Dit is niet altijd mogelijk en daarom is het belangrijk om de verwachtingen, zowel voor jou als voor je collega’s, realistisch te houden.

Door de opgelegde maatregelen wordt thuiswerken momenteel op een nooit geziene schaal toegepast. Het is een grote test voor mens en infrastructuur en er komen pijnpunten aan het licht. Met de hulp van bovenstaande tips kom je misschien toch tot een betere mix van productief blijven voor je werk en aanwezig zijn voor je kinderen.

Voor dit artikel maakten we gebruik van:
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/17/hou-werken-met-kinderen-pedagoge-geeft-tips/
https://www.fastcompany.com/90478087/got-kids-try-these-tips-for-working-from-home-while-theyre-with-you
https://edition.cnn.com/2020/03/16/success/working-from-home-with-kids-coronavirus/index.html
https://www.cnbc.com/2020/03/16/how-to-work-from-home-with-your-kids-during-the-coronavirus-outbreak.html
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/23/telewerkende-ouders-zijn-in-deze-crisis-de-nieuwe-olympiers/