We werken anders. Wie nog lang niet dacht aan een andere manier van werken, werd vanaf 2020 voor een voldongen feit gesteld: thuiswerk troef, voor de meest uiteenlopende beroepen. Want niet enkel kenniswerkers geven tegenwoordig het beste van zichzelf in hun home office, ook muzikanten bijvoorbeeld werken gewoon van thuis.

We pasten ons gaandeweg aan.

De eerste voltijdse thuiswerkweken was het wennen. We moesten ons massaal aanpassen aan deze andere werkomstandigheden. Sommigen werkten af en toe al van thuis, maar voltijds thuiswerk? Dat was ongewoon. Gaandeweg pasten we ons aan. De ochtendrush die we daarvoor als ‘gewoon’ ervaarden vertraagde. In plaats van ons te haasten om die trein te halen of om zo snel mogelijk in koning auto plaats te nemen om toch maar vóór de drukke ochtendspits te vertrekken, konden we iets langer slapen, op een rustigere manier ontbijten of zelfs vroeger aan het werk gaan in ons thuiskantoor.

Thuiswerk draait op volle toeren.

Gaandeweg vinden we als thuiswerker onze draai, dankzij de structuur en routine die we aanbrengen in onze werkdagen. Plotseling beseffen we dat we ons thuis beter kunnen concentreren dan bijvoorbeeld in een open landschapskantoor. Zeker als we ook thuis over een volledig ingericht thuiskantoor beschikken mét extra scherm, ergonomische desk en bureaustoel … We genieten van onze herwonnen productiviteit en zetten door.

Doorzetten loont de moeite.

En of doorzetten de moeite loont. Want hoe langer we thuiswerken, hoe meer de dagen op elkaar beginnen te lijken. Wie niet barst van het doorzettingsvermogen, voelt ook zijn creativiteit pijlsnel afnemen. De doorzetters onder ons gaan op zoek naar creatieve manieren om toch op een andere manier samen te werken en te leven. Want thuiswerken, dat vraagt veel creativiteit en doorzettingsvermogen.

Technologie helpt je hierbij.

Naarstig gaan we opnieuw op zoek naar nieuwe samenwerkingsvormen, hetzij op een andere manier. Fysiek afspreken onmogelijk? Dan doen we dat toch gewoon digitaal. Ook Ali Helnwein – componist van film- en klassieke muziek – zocht andere manieren om samen te werken met zijn muzikanten. De technologie maakt het mogelijk om samen op afstand te musiceren, iets wat tot enkele jaren geleden onmogelijk leek. Hij beleeft zijn job anders en voelt zich meer engineer dan vroeger. Bekijk zijn getuigenis in dit filmpje en beleef hoe hij en zijn muzikanten te werk gaan.