Powered by Intel®

Het zijn uitdagende tijden voor ons allen. We staan al enkele weken quasi non-stop in een waakzame modus en zullen dat nog enige tijd blijven doen. We bekommeren ons meer dan ooit om elkaar en om onszelf. We leren het leven weer wat meer te appreciëren en blijven onafgebroken in ons kot; vaak ook om te werken. Welkom in het zotte voorjaar van 2020, welkom in de wereld van vandaag.

Thuiswerken zit al enkele jaren in de lift. Niet alleen zijn we het beu om elke ochtend uren te verliezen door kilometerslang bumper aan bumper te rijden, we – en dan vooral de jongere generatie – vinden thuiswerk ook een vanzelfsprekendheid. Bovendien kunnen we ons aan onze thuisdesk – onze hoffice – veel beter focussen op ons werk omdat we niet gestoord worden door typische kantooraangelegenheden. Om nog maar te zwijgen van de kost aan kantoorruimte die onze werkgever hiermee bespaart.

Een eerder beperkt deel van de werknemers is het gewoon om wekelijks een dagje thuis te werken. Een dagje waarop wij als werknemer ons heer en meester voelen zowel over ons werk als over onze werkplek. We delen die thuiswerkdag namelijk zelf in, naar analogie met de gemaakte afspraken met onze werkgever. Die flexibiliteit bezorgt ons een gevoel van vrijheid en benadrukt onze zelfstandigheid. Wie vindt het niet aangenaam om ongestoord, maar verbonden, een dagje te kunnen werken in zijn eigen veilige omgeving?

Er is natuurlijk een gigantisch verschil tussen wekelijks in alle rust een dagje thuiswerken en onafgebroken gedurende een lange periode vanuit ons kot werken, soms met joelende kinderen op de achtergrond die af en toe hulp nodig hebben bij hun schoolwerk. Thuiswerken is momenteel zowel een zegen als een vergiftigd geschenk.

HP denkt al een tijdje na over The Office of the Future, een concept waarbij een nieuwe manier van werken – ook het remote werken – onder de loep genomen wordt. Het individu staat daarin centraal: we gaan op zoek naar oplossingen waarmee iedereen zijn taken zo goed mogelijk kan uitvoeren. Zaken als bureau- en kantoorinrichting komen aan bod, maar we bekijken ook nieuwe manieren om samen te werken en welke rol nieuwe technologieën (zoals virtual reality en artificiële intelligentie) kunnen spelen. Het doel? Ervoor zorgen dat je eender waar met de juiste technologie en uitrusting vlot en veilig kunt werken. Of dat nu op kantoor, onderweg of in je hoffice is.

Gezien de trend en de huidige, versnelde – al dan niet verplichte – stijging van het thuiswerken, verwachten onderzoekers dat home working niet langer de uitzondering op de regel is, maar eerder de norm zal worden waarbij er minstens één dag per week van thuis gewerkt wordt. We kunnen er ons als werknemers beter op voorbereiden om die overgang dan ook vlot te laten verlopen.

Kies je werkplek goed uit

Voorzie een thuiswerkplek waar je geconcentreerd en ongestoord kunt werken. Een plek die voorzien is van de beste technologie voor jouw taken en verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan HP EliteDisplay E243d Monitor (extern scherm inclusief docking), draadloos toetsenbord en muis.

Zorg voor een goede planning

Net zoals je een dagplanning opstelt op kantoor, stel je die ook nu je thuiswerkt op. Bepaal welke taken je wenst uit te voeren en op welke tijdstippen, plan ook je conference calls van tevoren. Communiceer duidelijk wanneer je focustijd nodig hebt en dus niet gestoord wenst te worden.

Denk na over de veiligheid van je netwerk

Het corporate netwerk is sterk beveiligd, het thuisnetwerk is dat veel minder waardoor het risico op cyberaanvallen vergroot. Als je iets verdachts opmerkt aan je toestel, neem dan onmiddellijk contact op met jouw IT-afdeling. Sla bedrijfsbestanden via een beveiligde verbinding meteen op het bedrijfsnetwerk op, en bewaar ze niet op je bureaublad tussen je persoonlijke documenten.

We zijn ervan overtuigd dat deze tips je zullen helpen het thuiswerkavontuur aan te gaan, te overleven én vol te houden. Zo zijn we ook weer een stapje verder in het optimaliseren van onze work-life balance. Happy employee, happy family!

Wil je hier nog meer over lezen? Neem dan zeker een kijkje op www.officeofthefuture.be