Hoelang hou jij jouw bureaustoel al warm? Volgens IDEWE zit meer dan zes op de tien kantoormedewerkers meestal één uur vastgeplakt aan het beeldscherm, zonder enige vorm van onderbreking. Het zal je dan ook niet verbazen dat 46 % van de Belgische werknemers last heeft van oogvermoeidheid. Om nog maar te zwijgen van andere fysieke klachten als schouder-, nek- en rugpijn. In the Office of the Future besteedt HP daarom uitgebreid aandacht aan ergonomie en ook bij het ontwerpen van toestellen zelf wordt hier rekening mee gehouden. Ergonomische toestellen zijn een stap in de goede richting, maar uiteraard is het aan de gebruikers zelf om een ergonomische werkhouding aan te nemen. Wij geven graag enkele tips.

Een comfortabele setting

We beginnen bij de inrichting van jouw werkplek(ken). Je leest het goed: tegenwoordig gaat het niet enkel meer over de kantoorwerkplek, maar ook over alle andere werkplekken waar hybride werknemers aan de slag gaan. Wie fysieke klachten wil vermijden en productief wil kunnen werken, heeft nood aan een ergonomische werkplek. Waarom zou je niet kiezen voor een zit-stawerkplek? Onderzoek wijst immers uit dat wie 20 % van de werktijd rechtstaand werkt positieve effecten ervaart.

Uiteraard mag een ergonomische bureaustoel niet ontbreken. Die past zich aan jouw lichaam aan en biedt meer bewegingsvrijheid. Hierdoor werk je meer ontspannen en wordt jouw lichaam minder belast.

Het komt erop neer dat je op iedere werkplek comfortabel aan de slag moet kunnen gaan. Dat is natuurlijk niet evident wanneer je in de kantine van de sportclub werkt of thuis aan de keukentafel. Waar je ook werkt, de juiste houding helpt je al goed op weg.

Een goede werkhouding

Actief-passief zitten

Goed.be raadt een actieve-passieve zithouding aan. Anders gezegd: beweeg terwijl je zit. Zo stroomt er vers, zuurstofrijk bloed naar jouw beenspieren en blijven er geen afvalstoffen achter in jouw spierweefsel. Hierdoor vermijd je verzuring, pijn én vermoeidheid. Hoe je dat doet? Simpelweg door van houding te veranderen. Een zitbal kan je hier bij helpen want die bevordert een correcte zithouding en zorgt voor een open hoek waarbij de heupen zich hoger dan de knieën bevinden. Uiteraard is de zitbal géén vervanging van een ergonomische bureaustoel. Het vormt echter wel een fijne aanvulling.

De ideale zithouding

Languit in de zetel liggen tijdens een film kan al eens deugd doen. Om efficiënt en comfortabel te werken en natuurlijk ook om fysieke klachten te vermijden, heb je echter baat bij een correcte zithouding.

  • Blijf met jouw voetjes op de grond.
  • Zit je op een bureaustoel? Stel dan de armleuning zodanig in dat jouw ellebogen een hoek van 90° (of iets meer) vormen.
  • Ook de hoek in jouw knieholte moet minimaal 90° zijn.
  • Klap de pootjes van jouw toetsenbord in. Zo blijft de natuurlijke lijn van jouw pols en hand bewaard.
  • Gebruik een isolerende muismat. Zo vermijd je een koud bureau en bevorder je de doorbloeding in jouw hand en pols.
  • Leg de muis in rechte lijn met jouw schouder.
  • Plaats jouw scherm op zo’n 50 – 70 cm afstand.

Tijd om op te staan

Nee, we hebben het niet over jouw ochtendroutine. Wel raden we je aan om elke dertig minuten van jouw stoel op te staan en even te bewegen. Perfect excuus om jouw glas water even bij te vullen of een koffie te halen. Ontdek hier nog meer inspiratie om meer te bewegen tijdens jouw werkdag. Elke reden is immers goed genoeg om op te staan, ’s ochtends maar ook doorheen jouw werkdag!