Steeds meer notebooks beschikken over een touchscreen. Dat is handig om vlot te surfen, doorheen documenten te scrollen, programma’s te openen en zoveel meer. Nadeel? Vuil en vingerafdrukken zijn onvermijdelijk. Hoe ga je daarmee om in deze coronatijden?

Om te starten: ga even na wie gebruikmaakt van het toestel in kwestie. Deel je het met collega’s, met je gezinsleden of ben jij de enige gebruiker? Dit heeft invloed op de frequentie waarmee je het touchscreen onder handen moet nemen: toestellen die je deelt met collega’s maak je best proper voor elk gebruik. Want hygiëne is van groot belang.

Eerst even op een rijtje zetten wat je zeker niet mag doen.

Wat kan je best niet gebruiken.

In deze onzekere tijden is hygiëne van groot belang. Er zijn echter een heel aantal schoonmaakmiddelen die je beter niet gebruikt om je touchscreen schoon te maken. Je kan er zelfs strepen of doffe plekken mee veroorzaken. In het ergste geval schaadt het ook de touchfunctie.

 • Zeep: gebruik geen producten met zeep. Zeep laat minuscule deeltjes achter die ervoor zorgen dat de touchfunctie van je touchscreen niet meer goed zal werken.
 • Ontvetters: er zijn verschillende ontvetters op de markt, maar ook die zijn te agressief.
 • Papier: alle soorten papier zijn gemaakt van houtvezels. Deze houtvezels kun je zien als heel fijn schuurpapier. Ook keukenpapier is dus te mijden.
 • Gebruik zeker geen agressieve middelen die je scherm echt kunnen beschadigen. Blijf dus ver weg van azijn, ammoniak, aceton …
 • Grove doeken of kleding laten ook kleine krasjes na waardoor je scherm dof kan worden en je touchscreen minder goed reageert.

Hoe je wel een touchscreen kan schoonmaken.

Touchscreen schoonmaken

Een touchscreen schoonmaken? Dat doe je zo:

Een microvezeldoekje, water en glasreiniger zijn in normale tijden voldoende en de beste keuze, maar vandaag wil je allicht een desinfecteringsmiddel gebruiken. Want hygiëne is van groot belang. Koop dan een product dat speciaal voor touchscreens is bedoeld.

Idealiter bevat dergelijke reiniger 70% isopropyl alcohol en 30% water. Let daarbij op dat je de vloeistof nooit rechtstreeks op het touchscreen aanbrengt maar wel op een microvezeldoekje dat je vervolgens gebruikt.

HP heeft een ‘Cleaning Guidance’ gemaakt (in het Engels) die je stap voor stap uitlegt hoe je een touchscreen, maar bij uitbreiding ook andere elektronische toestellen, best poetst in deze coronatijden. Je kan deze hier lezen: maar we zetten de belangrijkste punten graag op een rij. Want hygiëne is van groot belang.

 1. Draag handschoenen bij het reinigen.
 2. Zet het toestel uit en ontkoppel randapparatuur.
 3. Bevochtig een microvezeldoekje met een reiniger die bestaat uit 70% isopropyl alcohol en 30% water.
 4. Wrijf met het microvezeldoekje zachtjes van boven naar beneden waarbij je ervoor zorgt dat er geen vloeistof naar gevoelige plekken (USB-poorten, toetsenborden …) druipt.
 5. Laat goed opdrogen.
 6. Doe de handschoenen uit en gooi ze weg.
 7. Was je handen volgens de voorschriften.

Wist je dat HP nog een stapje verder gaat en speciaal voor de gezondheidszorg producten en oplossingen ontwikkelde?

Op die manier beschikken gezondheidswerkers over de beste apparatuur die bovendien vlot gedesinfecteerd kan worden. Ontdek er hier meer over.