Een perfecte ‘work-life-balance’: het was vele jaren een mantra als het over werk en gezin ging. Vandaag is dat niet meer het geval. De realiteit van de dag leert ons dat we iets vloeiender nodig hebben, iets wat meer flexibiliteit toelaat: een work-life-blend.

In een work-life-balance staat het streven naar een evenwicht tussen je werk en privéleven centraal. Een balans waarbij je binnen de grenzen van je kantooruren je werk uitvoert om dan die knop uit te zetten en over te springen naar de schuif met vrienden, gezin, vrije tijd … Zo werkt het niet langer. Ten eerste insinueert evenwicht dat we iets negatiefs moeten compenseren. We hebben een tegengewicht nodig. Maar wat is er nu mis met een job hebben, een maandloon verdienen? Ten tweede maakt je werk een groot deel van je leven uit. Zelfs al ben je niet ongelofelijk gepassioneerd met je baan bezig, het blijft een heel groot deel van je week uitmaken. Na het werk is het tijd voor een ander deel van je leven: boodschappen, je sociaal leven, hobby’s, de kinderen … Werk en je privéleven strikt proberen te scheiden is eigenlijk een stressvolle en vaak onhaalbare benadering.

Een work-life-blend heeft een realistischer uitgangspunt. In een blend beschouwen we ons leven als één geheel, werk en privé vloeien in elkaar over. En zo is het ook. Iedereen maakt wel eens een boodschappenlijstje op het werk. Via sociale media blijven we ook tijdens de kantooruren verbonden met onze vrienden en familie. Even een was in de machine steken: het gebeurt vast en zeker regelmatig tijdens een dagje thuiswerken. Maar even goed wordt ’s avonds in de zetel nog een mail gecheckt of wordt er zondag nog een presentatie doorgenomen voor de dag nadien. Simpel gezegd, als je op je werk bent, sijpelt je persoonlijke leven binnen en als je thuis bent, zijn je hersenen vaak nog steeds aan het werk. Door dit toe te laten, door een blend te adopteren, krijgt je dag veel meer kleuren, is je hoofd vrijer en word je productiever op ieder vlak. Werken waar en wanneer je wil, daar draait het ook niet toevallig rond bij Mobieler Werken.