De zomervakantie is gestart! En daarmee eindelijk ook de kans om opnieuw te reizen en te genieten van een fijne tijd weg van huis. In eigen land maar – indien de gunstige evolutie zich voortzet – ook in het buitenland.

Tijdens hun vakantie nemen heel veel mensen hun laptop mee om bijvoorbeeld hun mail te checken, wat te surfen of om lokale informatie op te zoeken. Zeker nu adviezen en veiligheidsmaatregelen dagelijks kunnen veranderen. Zolang je toestel je rust niet verstoort, is daar natuurlijk niets mis mee. We geven je een paar tips waar je vooraf best even bij stil staat.

Let op met openbare netwerken.

Online gaan onderweg of op je vakantieadres is kinderspel. Heel veel vakantiehuisjes, hotels, resorts en campings bieden gratis wifi aan waar je als gast gebruik van kunt maken. Die netwerken zijn echter niet altijd even veilig. Ze zijn vaak niet gecodeerd en het paswoord is meestal door velen gekend. Zo is het voor hackers kinderspel om aan vertrouwelijke informatie te komen. Ga op vakantie dan ook nooit online aan de slag met gevoelige gegevens. Het is een goed moment om je favoriete blog te lezen of te surfen naar nieuwssites, maar online bankieren of shoppen zijn een absolute no go!

Geef pottenkijkers geen kans.

Even je mail checken buitenshuis, wat surfen op een terrasje … Het liefst doe je dit natuurlijk in alle discretie en wil je je privacy beschermen. Bescherm jezelf daarom direct tegen nieuwsgierige blikken – want ook op 1,5 meter afstand kan men misschien wel iets van je werk opvangen – met het optionele geïntegreerde HP Sure View privacy screen. Met één druk op de knop maak je je scherm onleesbaar voor de omgeving, terwijl de inhoud voor jezelf duidelijk zichtbaar blijft.

Laptop gestolen? Voorkom kopzorgen.

Natuurlijk doe je er alles aan om je laptop te beschermen. Toch kan het noodlot toeslaan. Een moment van onoplettendheid of gewoon brute pech: je laptop is gestolen. Wat nu gedaan? Om nog meer onheil te voorkomen kan je best een aantal voorzorgen nemen. Het modelnummer van het toestel kan je bijvoorbeeld helpen om het toestel op te sporen of tenminste aan te tonen dat het om jouw toestel gaat wanneer het gevonden wordt. Schrijf daarom het nummer op voorhand op en bewaar het op een veilige plaats. Daarnaast kan je in ieder geval al je data redden: maak regelmatig back-ups. Het toestel mag je dan wel kwijt zijn, dat wil niet zeggen dat je gegevens ook verloren gaan.

Deel je vakantiefoto’s pas bij thuiskomst.

De verleiding zal groot zijn om je foto’s vanop je vakantiebestemming onmiddellijk met je vrienden en familie op je sociale media te delen. Je hebt er immers lang genoeg op gewacht. Hou je even in en wacht hiermee tot je terug thuis komt. Mensen met minder goede bedoelingen kijken mee en kunnen van je duidelijke afwezigheid gebruik maken om op je thuisadres in te breken.