België, een (z)waar fileland. De cijfers zijn duidelijk: 50% van de Brusselse jobs wordt uitgevoerd door pendelaars die iedere dag het Brusselse Gewest binnenkomen, vaak met koning auto. De filezwaarte bedroeg in augustus 2019 maar liefst 646 kilometeruren per werkdag. In augustus 2020 daalde dit cijfer met 53 % omwille van de lockdownmaatregelen1. Het kan dus anders. Zal dit inzicht leiden tot een andere woon- en werkkeuze?

De Belg, een gewoontedier

Als Belg vestigen we ons vaak in de buurt van onze vertrouwde geboorteregio, hoewel we vaak elders werken en we dus iedere dag heel wat tijd doorbrengen in de auto. Want ja, de auto is veruit ons favoriete vervoermiddel. Niet verwonderlijk dus dat onze wegen dichtslibben en we urenlang bumper aan bumper kleven. Het is tijd voor verandering.

We staan op een keerpunt

De lockdown en de daaropvolgende periode zorgden voor een keerpunt: thuiswerk werd de norm. Plots konden we fileloos en met een fris hoofd onze werkdag starten. Daarbovenop wonnen we gemiddeld 1 uur tijd per dag. Tijd die we anders konden invullen. En dat smaakt naar meer …

Thuiswerk biedt de oplossing

Want uit een bevraging van VIAS Institute2 blijkt dat 14 % van de Belgen zelfs van plan is te verhuizen of ander werk te zoeken om zo het aantal verplaatsingen te verminderen. Zo’n vaart hoeft het echter niet te lopen: thuiswerk biedt de oplossing. Gerty Seutens – Category Manager Business Desktops, Notebooks & Mobility – getuigt: “Als je thuiswerk aanbiedt, kun je als bedrijf ook echt op zoek gaan naar kwalitatieve medewerkers en hoef je je niet meer te baseren op locatie.” Wist je trouwens dat 96 % van de grote bedrijven (> 250 werknemers) en 83 % van de kleinere bedrijven (1-49 werknemers) in België op de kar van thuiswerk springt?3

Op naar een dynamische werkomgeving

Thuiswerk maakt deel uit van het concept van the Office of the Future: een moderne werkomgeving en aanpak waarin werknemers eender waar productief aan de slag kunnen. En dat uiteraard met de beste tools. Neem ook jouw verantwoordelijkheid en laat koning auto af en toe op stal om een dagje thuis te werken. Zo verminder jij de files die dag én draag je bij aan een duurzamere wereld. Meer weten?

1  Volgens Statistiek Vlaanderen: https://www.statistiekvlaanderen.be/nl/filezwaarte
2 Volgens de mobiliteitsbarometer van Vias Institute:  https://www.mobiliteitsbarometer.be/
3 Volgens de recente studie van SD Worx