Diefstal van gegevens en identiteit komen steeds vaker voor. Zeker nu kenniswerkers op verschillende werkplekken aan de slag gaan en dus niet enkel inloggen op veilige bedrijfsnetwerken. Ook de methodes die cybercriminelen gebruiken, worden steeds gesofisticeerder. Computerbeveiliging is bijgevolg van groot belang. Multi-factor authenticatie kan hierbij helpen.

Multi-factor authenticatie als verdedigingsmechanisme

Het traditionele inloggen met een ingewikkeld paswoord dat je regelmatig verandert, voldoet helaas niet meer. Door consequent multi-factor authenticatie toe te passen, kunnen beheerders de gegevensbeveiliging enorm verbeteren en de kans op inbreuken sterk verminderen.

Het probleem met wachtwoorden

Cyberaanvallen worden steeds verfijnder en komen steeds frequenter voor. Het kost de getroffen organisaties handenvol geld. Om nog maar te zwijgen van de gevolgen van een datalek. Want dit kan ook het merkimago en de reputatie van het bedrijf een flinke deuk geven.

Dan maar de informatie vermeerderen die vereist is bij het inloggen zodat de kans op identiteitsfraude en kostbare gegevensdiefstal verminderd wordt? Dat is mogelijk. Al kan dit dan weer leiden tot frustratie bij de gebruikers. Want zo worden zij verplicht om meer tijd te besteden aan het invoeren van verschillende pincodes of gecompliceerde wachtwoorden. Daarbovenop hebben veel gebruikers moeite om sterke wachtwoorden te onthouden zodat ze zwakke of standaardwachtwoorden gebruiken die gemakkelijk te achterhalen zijn. Uit onderzoek van ForgeRock blijkt zelfs dat er in 2020 maar liefst 450 % meer aanvallen waren op gebruikersnamen en wachtwoorden ten opzichte van 2019. Een fenomeen dat zich ook in 2021 nog steeds voordeed. Zo werden begin 2021 de privégegevens van maar liefst 3,6 miljoen mensen gestolen uit de database van Allekabels.

Een manier vinden om het inlogproces te stroomlijnen en tegelijkertijd de kans op een aanval te verkleinen, is essentieel voor het succes van identiteitsbeveiligingsmaatregelen op lange termijn. De sleutel is om twee of meer authenticaties te combineren op een manier die eenvoudig is voor gebruikers en die bijgevolg ook gemakkelijk door IT beheerd kan worden.

Multi-factor authenticatie versterkt de identiteitsbeveiliging

Hoe identiteitsgegevens beter beveiligd kunnen worden? Door gebruik te maken van verschillende soorten beveiligingsfactoren in plaats van factoren van hetzelfde type. We sommen ze even voor jou op:

  • Iets dat de gebruiker weet (wachtwoorden of pincodes).
  • Iets dat de gebruiker heeft (Bluetooth®-telefoons of smartcards).
  • Iets wat de gebruiker is (gezichts- of vingerafdrukherkenning).

De combinatie van twee of meer van dit soort factoren bij het inloggen, verhoogt het beveiligingsniveau zonder de gebruiker te belasten met een langdradig inlogprotocol.

Krijg de veiligste Windows ooit met Windows 11 Pro

HP biedt identiteitsverificatiebeheer via HP Client Security Manager dat twee authenticatiefactoren ondersteunt. En dat is nog niet alles. Ook Windows 11 Pro als besturingssysteem biedt mobiele werknemers de beveiliging die ze nodig hebben. Windows 11 Pro is immers de veiligste Windows ooit met krachtige ingebouwde beveiliging. Maak nu kennis met de HP Elite Folio met Windows 11 Pro en werk overal veilig.

In de kijker: HP Elite Folio met kant-en-klare-krachtige beveiliging

Dit lichtgewicht met een scherm van 13,5 inch beschikt over een batterij die echt lang meegaat. Bovendien kan dit toestel jouw notebook- en tabletervaring combineren. Hierdoor kunnen mobiele werknemers overal veilig en productief aan de slag gaan; een must in de hybride werkomgeving. Wist je trouwens dat pc’s met beveiligde kern – zoals de HP Elite Folio – de veiligste Windows-pc’s ooit zijn, met kant-en-klare krachtige beveiliging die proactief werkt om infecties te voorkomen, informatie beschermt en beveiliging een stuk minder ingewikkeld maakt? De specificaties van dit ultramobiele toestel op een rijtje:

  • Qualcomm® Snapdragon™ 8cx Gen 2 processor
  • Windows 11 Pro
  • Tot 512 GB M.2. NVME 2280 SSD
  • Snel opladen
  • Vegan leather design
  • Optionele 5G-verbinding
  • Handige, ingebouwde opslagruimte boven het toetsenbord om de HP Elite Slim Active Pen op te laden