De thuiswerkplek. De meeste kenniswerkers hebben tegenwoordig wel een werkplek in huis. Een leuk ingerichte hoek in de woonkamer bijvoorbeeld of zelfs een apart thuiskantoor dat volledig voorzien is van de nodige tools en technologieën. Biedt je huis echter onvoldoende ruimte om een (aparte) werkplek te voorzien? Dan vormt het tuinkantoor misschien wel dé oplossing. Waarom een tuinkantoor een goed idee is? Dat ontdek je hier.

Als thuiswerker heb je een (aparte) werkplek nodig

Net zoals je op kantoor een werkplek nodig hebt, heb je die ook als thuiswerker nodig. Zeker nu het occasionele thuiswerk plaatsmaakt voor structureel thuiswerk en er dus meer van thuis gewerkt zal worden.

Je bespaart ruimte in huis

Eén ding staat vast: niet iedereen heeft zomaar een extra ruimte in huis die als thuiskantoor ingericht kan worden. Want onze woningen, die worden de laatste jaren steeds kleiner.1 In 1990 was de gemiddelde woning in Vlaanderen zo’n 222 m2 groot, in 2016 was dat nog 133 m2, bijna de helft dus. Dan maar een inloopkast ombouwen tot bureau? Geen goed idee. Want wie efficiënt wil werken, heeft licht, lucht en natuurlijk de beste tools en technologieën nodig. Het huis uitbreiden dan maar? Dat is misschien net iets te drastisch. Wie een tuin heeft, kan daar een leuk tuinkantoor bouwen. Zo bespaar je ruimte in huis en beschik jij over een apart kantoor mét zicht op groen. Vraag natuurlijk wel een omgevingsvergunning aan bij je gemeente vooraleer je een tuinkantoor bouwt of plaatst; ongeacht de grootte.

Groen en planten verhogen je concentratie

Wetenschappelijke onderzoeken in Groot-Brittannië toonden aan dat planten op kantoor zorgen voor een betere luchtkwaliteit, een grotere werkplektevredenheid én meer concentratievermogen. Hierdoor stijgt ook je productiviteit. Lijkt het je ook niet fantastisch om te werken met fluitende vogeltjes op de achtergrond? Of wat dacht je van een kleine pauze terwijl je even rondwandelt in je tuin?

Bij je thuis, maar toch apart

Wie in zijn of haar tuinkantoor werkt, heeft een beetje het gevoel naar kantoor te gaan, maar dan wel in een vertrouwde omgeving. Je trekt ’s ochtends immers de achterdeur van je huis dicht en na je werkdag sluit je ook je tuinkantoor af en laat je je werk daar. Zo werk je bij je thuis, maar toch ook apart en hou je de privé- en werkruimtes gescheiden. De korte reisafstand van je thuis naar je tuinkantoor en terug is mooi meegenomen.

Je kan er in alle rust werken met de beste tools & technologieën van HP

In je tuinkantoor kan je in alle rust werken. Geen storende achtergrondgeluiden – behalve dan die van je trouwe viervoeter misschien – met een prachtig uitzicht op je tuin. Wat er nog niet mag ontbreken aan je tuinkantoor om er in de meest optimale omstandigheden te werken?

  • Veilige tools & technologieën
    Een mobiel toestel zoals de HP Elite Dragonfly neem je bijvoorbeeld zo mee van je tuinkantoor naar kantoor zonder dat je een beveiligingsrisico loopt. De ingebouwde beveiligingsfuncties zorgen er namelijk voor dat je overal veilig kan werken. Een groot scherm, draadloze muis, headset en toetsenbord maken je uitrusting volledig.
  • Licht & lucht
    Wie een tuinkantoor plaatst, houdt best rekening met de lichtinval. Vervelend als je voortdurend met de zon recht in je gezicht moet werken, toch? Natuurlijk zijn ook verwarming en verluchting een must. Je kan immers niet werken als je het te koud of te warm hebt. Ook hier denk je dus best over na bij het bouwen van je tuinkantoor.
  • Een goede internetverbinding
    Niets is zo vervelend als een zwak wifisignaal. Je verliest immers kostbare tijd doordat je moet wachten vooraleer een applicatie bijvoorbeeld geladen wordt. Zorg er daarom voor dat je internet feilloos werkt in je tuinkantoor.

Een tuinkantoor? Dat is een goed idee.

Je gaat het niet geloven, maar dit artikel werd geschreven in mijn tuin. En terwijl ik mijn digitale pen bovenhaalde, floten de vogels, genoot ik van een aangenaam briesje en werd ik – gelukkig – maar héél even gestoord door het oorverdovende geluid van enkele F16’s. Als je mij dus vraagt of een tuinkantoor een goed idee is, dan zeg ik volmondig: ja!

1 https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/08/16/vlaming_bouwt_steedskleinerwantgrotehuizenkunnenwenietmeerbetale-1-3048092/#:~:text=Nieuwbouwwoningen%20worden%20steeds%20kleiner.,onze%20woonoppervlakte%20dus%20bijna%20gehalveerd.