De natuur doet wonderen

7,5 uur: zo lang duurt een gemiddelde Belgische werkdag. Slechts 3 uur daarvan werkt een kenniswerker ook effectief aan focustaken. De rest van de werktijd wordt gespendeerd aan overleg, het checken en beantwoorden van e-mails, interactie met collega’s … Hoe blijf je een hele werkdag fris en hoe verhoog je jouw concentratie? De natuur  – en uiteraard ook de beste tools en technologieën – doet wonderen.

Haal een frisse neus tijdens een middagwandeling

Het gros van de werknemers start de werkdag meestal met een strak plan en een fris hoofd. Na een voormiddag goed te hebben doorgewerkt, neemt de concentratie echter aanzienlijk af. En dus is het tijd voor pauze. Nee, hier bedoelen we niet mee dat je je neerzet in de warme en gezellige eetruimte. Maar haal een frisse neus tijdens een deugddoende middagwandeling. Misschien gaan jouw collega’s ook graag mee, mits de nodige social distance gerespecteerd wordt?

Verhoog jouw concentratie en verlaag jouw stressniveau

Ook als thuiswerker heb je er baat bij om ’s middags een stapje in de natuur te zetten. Misschien wil jouw trouwe viervoeter je wel vergezellen? Onderzoek toont aan dat de buitenlucht je concentratie verhoogt. Want de frisse lucht brengt jouw hersenen in een hogere versnelling. Dat jouw creativiteit ook nog eens toeneemt en jouw stressniveau daalt na een verkwikkend ommetje is uiteraard mooi meegenomen.

Waarom zou je geen wandelvergadering organiseren?

Nog een stapje verder: vervang jouw klassieke meeting door een wandelvergadering. Want een vergadering vraagt veel van onze grijze cellen. Geef concentratieverlies geen enkele kans en vergader al wandelend. Want tijdens een wandeling werken onze hersenen volop op de achtergrond. Net op die manier ontstaan de beste ideeën. Om van jouw wandelmeeting een succes te maken, lijsten we enkele richtlijnen op:

  • Geef een duidelijke structuur aan jouw meeting door bijvoorbeeld een bestemming vast te leggen. Zo wandel je niet doelloos rond.
  • Laat je – in beperkte mate – leiden door je nieuwsgierigheid. Zie je iets interessants dat je wilt verkennen? Doe dat dan ook en wakker zo jouw creatieve inspiratie aan.
  • Kies voor een beperkt gezelschap (2 à 3 personen). Want trop is te veel en te veel is trop. Een wandelvergadering leent zich bijvoorbeeld perfect voor een one to one.
  • Ken je doel. Een wandelmeeting is bijvoorbeeld perfect om te brainstormen, mensen beter te leren kennen en problemen aan te kaarten. Het is echter geen goede manier om definitieve beslissingen te nemen.

Wist je trouwens dat niet alleen Steve Jobs en Mark Zuckerberg hier voorstanders van waren? Ook andere genieën als Aristoteles en Charles Darwin deden het ons voor. Nu is het aan jou.

Met de beste tools verhoog je jouw productiviteit

Met een fris hoofd en uitmuntende focus kun je er weer flink tegenaan gaan. En uiteraard helpen de beste tools en technologieën je om de meest sublieme ideeën te produceren, waar je ook werkt. Ontdek meer in the Office of the Future van HP.