1 mei: de Dag van de Arbeid. Dit jaar valt die dag ook samen met de internationale Dag van de Lach die traditioneel de eerste zondag van mei plaatsvindt. Een dag om onze mooiste glimlach te tonen en om vooral even stil te staan bij ons (werk)geluk.

Werkgeluk staat voorop

Laat het duidelijk zijn: vandaag de dag blenden werken en leven meer dan ooit en staan werknemers en hun werkbeleving centraal. Generatie Z, maar ook de millennials en andere generaties weten perfect wat ze willen en zetten zo werkgeluk hoog op hun wensenlijst. Wat werknemers gelukkig kan maken? Dat is voor iedereen anders. De ene wil plezier hebben in het werk, de andere hecht eerder belang aan autonomie. Denk maar aan de mogelijkheid om te werken waar men wil met toestellen die volledig beantwoorden aan de persoonlijke wensen én die aansluiten bij de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden.

Tot enkele jaren geleden was dat anders. Volgens een onafhankelijke enquête uitgevoerd in 2015 in opdracht van Robert Half bij 1.000 Belgische bedienden verkozen werknemers naast extra verloning extra vrije dagen (33 %) en meer flexibele werktijden (29 %).1 Van persoonlijke toestellen was toen geen sprake. Organisaties kochten vaak eenzelfde toestel voor de hele werknemerspopulatie; onafhankelijk van het takenpakket. Ook nu werken kenniswerkers vaak nog met een one-size-fits-all.

Opdat toestellen meer zouden aansluiten bij werknemers en om zo het werkgeluk te verhogen, besteedt HP hier in the Office of the Future aandacht aan. Zo is HP ervan overtuigd dat werkgevers én werknemers er baat bij hebben om te evolueren naar een hybride werkomgeving waarin er overal, veilig en productief gewerkt wordt en dat met persoonlijke toestellen. Om de juiste toestellen te bepalen, raadt HP organisaties aan hun werknemers op te delen in een aantal persona’s (profielen). Op die manier wordt iedere werknemer voorzien van de meest passende tools en technologieën én verhoog je het werkgeluk. Uiteraard gaat het over veel meer dan enkel persoonlijke toestellen voorzien. Plezier, voldoening en verbinding mogen niet ontbreken. Benieuwd om meer te lezen over de meer persoonlijke aanpak? Lees er alles over in de whitepaper ‘werknemers en hun werkbeleving staan centraal’.

Tips om iedere werkdag breed glimlachend aan het werk te gaan

Zeg nu zelf: wie zou er niet graag iedere werkdag breed glimlachend aan het werk gaan? Een hybride manier van werken waarbij er op verschillende plekken gewerkt kan worden mét persoonlijke toestellen kan daar zeker bij helpen. Graag geven we nog enkele extra tips mee.

  • Stel prioriteiten
    Iedere werkdag komen er heel wat taken op je af. Maak een prioriteitenlijstje zodat het duidelijk is welke taken de belangrijkste zijn.
  • Beweeg in de buitenlucht
    Af en toe een pauze nemen en wat bewegen in de buitenlucht, zorgt voor een fris hoofd. Onderzoek toonde immers aan dat een gezonde portie buitenlucht de concentratie verhoogt.
  • Zorg voor een comfortabele en opgeruimde werkplek
    Werknemers die beschikken over een ergonomische en nette werkplek zullen hier graag tijd doorbrengen. Wie zou er bijvoorbeeld niet graag plaatsnemen op een ergonomische bureaustoel?

Op zoek naar nog meer tips? Ontdek ze hier allemaal.

 1 https://www.roberthalf.be/nl/press/wat-wil-de-belgische-werknemer-extra-vrije-dagen