Digitale nomade. Tot voor de pandemie klonk dit best wel fancy. Nu beseffen we dat er in velen van ons een digitale nomade schuilt, maar dan misschien in een iets andere vorm. Wat is een rasechte digitale nomade en hoe kan ieder van ons dit worden?

Overal wonen en werken

Een digitale nomade is iemand die eigenlijk overal kan wonen en werken, zonder vaste woon- en werkplek dus. Iemand die veel reist, wisselt van verblijfplaats alsof het niets is en steunt op een bijzonder flexibele ingesteldheid. Wat nog kenmerkend is voor deze mensen? Hun digitale manier van werken. Zo hoeven ze geen dozen vol documenten met zich mee te zeulen telkens ze veranderen van woon- en werkplek.

De risico’s van het vak

Digitale nomades kunnen uiteenlopende jobs hebben die meestal veel zelfstandigheid vereisen: van schrijvers over programmeurs tot analisten. Welke job je ook doet, je moet wel opletten voor de risico’s. Bevind je je in een andere tijdzone dan jouw collega’s? Dan kan je best goede afspraken maken qua bereikbaarheid. Wanneer jouw volgende bestemming zich op een afgelegen locatie bevindt, is het risico groot dat er een slecht of zelfs geen bereik is waardoor je niet verbonden bent en dus niet alleen geen contact hebt met collega’s, klanten of leveranciers, maar ook moeilijk kan werken. Wanneer je met vertrouwelijke informatie aan de slag moet, kan je dat natuurlijk best niet doen in een overvol restaurant. Zorg er dus voor dat je op een rustige plaats aan de slag kan gaan zonder het risico te lopen dat anderen stiekem kunnen meekijken. Vooraf de bestemming en voorzieningen even checken is dus een must. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

De juiste tools met kant-en-klare-krachtige beveiliging

Bestemming en voorzieningen ter plaatse: check. Uiteraard heeft een digitale nomade ook baat bij de juiste tools en technologieën. Denk maar aan een ultralichte én veilige notebook zoals de HP Elite Dragonfly. Een draagbaar tweede scherm, een HP USB-C-minidock, draadloze headset én duurzame rugzak om al die spullen in te vervoeren, maken de uitrusting van deze globetrotters compleet. Wist je trouwens dat pc’s met beveiligde kern – zoals de HP Elite Dragonfly – de veiligste Windows-pc’s ooit zijn, met kant-en-klare krachtige beveiliging die proactief werkt om infecties te voorkomen, informatie beschermt en beveiliging een stuk minder ingewikkeld maakt? De specificaties van dit veilige en ultramobiele toestel op een rijtje:

  • Intel® Evo™ vPro® platform powered by Intel® Core™ i7 vPro® processor
  • Windows 11 Pro
  • Dun ontwerp: vanaf 0,99 kg
  • Lange batterijlevensduur
  • Verbeterde camera en kristalhelder geluid
  • Lichtcorrectie
HP ZBook Studio

Windows 11 Pro is ontworpen voor hybride werken

Krachtig voor werknemers. Consistent voor IT. Veilig voor alles. Blijf productief, waar het werk je ook heen brengt.

Hoe je een digitale nomade wordt

Ook jij kan een digitale nomade worden indien jouw job en opdrachtgever het toelaten om plaatsonafhankelijk te werken. Misschien kan je kiezen voor een andere vorm en wel een vaste woonplaats hebben, maar wisselen van werkplek. Je zal met andere woorden op een hybride manier aan de slag gaan waarbij je thuis, op kantoor, maar evenzeer bij een klant of op een terras werkt. Klinkt iets minder exotisch, maar het biedt je wel dezelfde vrijheid en de autonomie om zelf jouw werkplek te bepalen. Meer weten over hybride werken en de beste setting hiervoor?