Je vergadert, maakt offertes, belt met klanten, zorgt, sport, doet huishoudelijke klusjes en probeert ook nog af te spreken met familie en vrienden om samen van het leven te genieten. Kortom, je hebt een goedgevulde agenda en soms ook een (over)vol hoofd. Hoe zit het met jouw werkplekken, zijn die even goedgevuld? Hoog tijd om ze op te ruimen tijdens Ruim-Je-Bureau-Op-Dag. Zo zorg je meteen voor meer rust in jouw hoofd, broodnodig in een wereld vol afleiding.

Hoe ons hoofd werkt

Onze hersenen zijn niet gemaakt om geconcentreerd te werken. In de oertijd lag het gevaar op de loer en kon de mens dus nooit de volle aandacht geven aan een bezigheid zoals voedsel verzamelen of vuur maken. Onze grijze cellen zijn vandaag de dag nog altijd voortdurend alert. Schrik jij ook als iemand jou op de schouder tikt terwijl je geconcentreerd werkt? Het ligt aan je hersenen, niet aan jou.

Hoe focus werkt

We hebben allemaal een personal assistant, ook jij. De central executive is het gebied aan de voorkant van onze hersenen dat bepaalt hoe goed we ons kunnen focussen. Dat gebied selecteert op basis van belang de prikkels die doorgestuurd worden naar ons bewustzijn. Is de prikkel sterker dan de taak die je nu doet? Dan word je onderbroken in je activiteit.

Weetje

Slechts 0,0003 % van alle prikkels die onze hersenen opvangen wordt doorgestuurd naar het bewustzijn.

Hoe afleiding werkt

Er ontstaat flow als het focusproces goed gaat. Een voorbeeld: Marta schrijft een verslag. Het gaat steeds vlotter naarmate de tijd vordert. Tot haar telefoon rinkelt en ze uit haar focus gehaald wordt. Haar aandacht wordt verdeeld tussen het gesprek en het verslag.

Wisselen van activiteit verstoort de flow en verlaagt dus je productiviteit omdat een deel van de aandacht blijft hangen bij de vorige activiteit. Dé hamvraag: hoe werk je eender waar in opperste concentratie?

Concentreren kan je leren

Geconcentreerd werken is allesbehalve een verloren zaak. Concentreren kan je leren. We sommen de belangrijkste tips voor je op:

  • Beperk het aantal wisselingen van aandacht met de Pomodoro-techniek (vijfentwintig minuten werken, vijf minuten pauzeren) die je helpt productiever te werken én minder stress te ervaren
  • Zorg voor de beste tools en technologieën zoals de zakelijke desktopcomputers en All-in-Ones van HP zodat je doelgericht kan werken en minder snel afgeleid bent
  • Zorg voor een opgeruimde werkplek zonder enige vorm van afleiding

Wil je niet enkel jouw werkplekken, maar ook jouw touchscreens onder handen nemen? Hier leggen we je stap voor stap uit hoe je ze schoonmaakt.